Friday, September 14, 2007

Love and Honor

Bushi no ichibun - Yôji Yamada 2006

Tubli õnnelikus abielus olev noor ja nägus samurai kaotab oma teenistuskohuseid täites silmnägemise ja selleks, et säilitada pere sissetulek samal tasemel on tema abikaasa nõus astuma korralikule naisele sobimatuid samme. Samurai saab teada mis hinnaga on sandile säilitatud isanda poolt määratud aastane riisikogus ja kihutab teda häbistanud kaasa kodunt, asudes ise hauduma kättemaksu valelikule ülikule. Pime samurai "proovib eeskuju võtta" legendaarsest Zatoichi´st, kuid loomulikult ei küüni ta samale tasemele, kuid vähemalt püüan õpetaja manitsuste kiuste taas mõõka kergitada. Tegu oli Yôji Yamada samuraitriloogia kolmanda osaga. Esimene Tasogare Seibei, ehk Hämariku samurai jõudis isegi ETV ekraanile ja leidis oma ajastutruu eksootilise samuraikultuuri esitlemisega palju austajaid siinsete filmihuviliste seas. Mulle endale meeldis teine film The Hidden Blade rohkem ja on kahju, et Eesti Televisioon lõpetas uute aasia filmide sisseostmise. Kindlasti oleks pidanud see teos ekraanile jõudma kõigi nende Kim Ki-duk´i re-run´ide asemel. Kolmanda filmi nägemise vajalikkuses ma aga enam nii kindel pole. Tundus justkui oleks Tora-San´i lugude loojast kogu energia kadunud. Film muidugi oligi palju aeglasema, kammerlikuma rütmiga kui varasemad, ning pakkus vaatajale samasuguse detailitäpse pildi ajastu kommetest ja etiketist, kuid tundus liiga tuhmina. Minu silmis tundus ka filmi lõpp totakalt ja rutakalt positiivne, ning tänu sellele järjest suuremasse masendusse kiskuvale realistlikule loole sobimatu. Huvitav ajalooline draama, kuid kindlasti mitte meistriteos samuraifilmide hulgas ega ka Yôji Yamada loomingus. 2/5

2 comments:

Anonymous said...

On ka oluline, mis filmiga alustada või on triloogia omavahel kuidagi seotud? Tahan just Love and Honoriga alustada kuna see ei tundu nii hea kui eelnevad kaks ja oleks tore, kui filmid läheks paremuse suunas.

Mõned custom subidega Yamada teised klassikud on isegi saadaval.

Trash said...

Ei oma mingit tähtsust, iga lugu on eri tegelastega ja erineval ajal ning kohas tooimuv. Hidden Blade on minu lemmik. Idee on hea, nii oleks vast õige läheneda jah.