Sunday, April 22, 2007

PTU : Into the Perilous Night - Police Tactical Unit

PTU - Johnny To 2003

Ausõna, see tüüp saab küll üle kaela kes mu pähe istutas mõtte PTU-st kui Johnny To ühest viletsamast filmist. Tänu sellele suutsin PTU-d aasta jagu ignoreerida ja isegi Nuksi kiidusõnad ei murdnud mu "tean väga hästi, et sitt film" kaitsemüürist läbi. Lõpuks siiski pidin ennast tagant sundides ära vaatama, ega siis herr To loomingust saa ühtegi filmi nägemata jätta. Ootused olid üpris madalad, isegi To lemmiknäitlejate Simon Yam´i ja Suet Lam ei olnud veel piisav argument mu eelarvamust murdma. Loomulikult ei kulunud kümmet minutitki, et mõista millist kunstiteost ja filmiajaloo verstaposti ma oma teadmatuses ignoreerinud olin, kohe paksu seersant Lo astudes tänavarestorani oli selge, et nüüd tehakse ajalugu. Johnny To on aga muidugi lavastaja kes samas teeb ajalugu keskmiselt kaks korda aastas. PTU oli selline missing gun film. Ausõna, sellest missing gun teemast peaks juba eraldi žanrinimetusena toimima. Algas klassikalise Kurosawa filmiga Nora inu ( Stray Dog ) ja hilisematest tuleb meelde Chuan Lu The Missing Gun, kuid olen sarnaste peale veel sattunud nii lääne kui ida filmide hulgas. Missing gun filmid on alati kvaliteetsed olnud, põnevad ja hästi lavastatud. PTU-s, nagu mainisin, läheb kaduma kriminaaljälituses töötava politseiniku ametirelv seoses mitte just kõige selgemate asjaolude ja korralikumate tüüpidega. Hea sõber tänavapatrullist lubab oma abi ja koos asuvad kaks vanemapoolset kivikõva menti läbi kammima kohalikke pätiurkaid, et leida relv enne kui sellega kuritöö korda saadetakse. Aega on antud hommikuni, siis lubas ülemus teatada kaotaja ebakompetentsusest kõrgemalseisvaid organeid. Eelseisva ametikõrgenduse ootel oleks see aga väga halb märk. Kuna aga triaadi maailm elab oma elu teises rütmis, keerab politseinike relvaotsing üles uued liinid ja peagi sumiseb kogu öine kriminaalne alllilm justkui ärritatud mesilaspesa. Hommikuks peab selgus saabuma. PTU tõestas suurepäraselt, et ühtegi Johnnie To filmi ei saa tähelepanuta jätta, see mees on geenius. 5/5
Relva kaotanud detektiiv Lo Sa, tavaliselt kõrvalosades olnud Lam Suet´i hiilgavas esituses.

6 comments:

Anonymous said...

Väga imelik muusika oli. Ei sobinud eriti ja jättis rohkem koomilise mulje. Muidu täitsa vaadatav.

Trash said...

Muusikat kuulatakse kontsertsaalides aga mitte filmides. :)

Anonymous said...

Ahh sa mait kus ütles.

Muidu ma alles täna märkasin NUXXi blogi ja avastasin, et mul on praegu samasugune HK ja Korea kino vaimustus nagu teil paar aastat tagasi oli.

Trash said...

Nuks vana ahv on jah laisk, ei viitsi kirjutada kuigi filme vaatab meeletult. Tal on muidugi rohkem filmimekiga elustiiliblogi kui otseselt filmiblogi.

Anonymous said...

PTU spinoff on nüüd väljas - Tactical Unit : The Code. Esimene viiest järjest. To on produtsendi rollis.
Film ise pole eriti hea, aga oma mõte ja vaade HK politseinike elule täitsa olemas, aga kuidagi igavalt ja venivalt tehtud. Simon Yamil meeldib ikka lowlife piinata.

Trash said...

Väga hea, et ütlesid. Paitab, et oli ADC-s täiesti kahe silma vahele jäänud.