Sunday, January 13, 2013

Mедитация - Видения


Mедитация - Видения
Trash Can Dance 2013
TCD26 VHS + CDR

Видения video
48 minutit
PAL 4:3

Без названия EP

1. Без названия 1 06:41
2. Без названия 2 02:40
3. Без названия 3 04:55

Kuula "Без названия" EP-d

Ivan Jefremov, Meditatsiya nime all tuntust koguv noor ja tagasihoidlik, võiks öelda lausa inimpelglik, artist Kasahstani pealinnast Alma-Atõst, kelle demoplaat ilmus kõneka faktina eelmisel suvel maineka Ukraina UG leibeli Depsressive Illusions´i alt, on selle saladuslikult vahele jäänud TCD reliisi muusikaline ning visuaalkunstiline autor. Mitmed raskused artistiga suhtlemisel, kaootilised nõudmised ning möödartääkimised, kuid lõpuks on väljalase katalooginumbriga 26 teie ees ning veel sellises veidras meediaformaadis nagu VHS, ehk vana hea videokassett. Viimane loomulikult artisti soovil, kuid sain peale käimise tulemusel magnetlindile lisaks ka EP jagu lugusid CDR-il, kõik vaid selleks, et kasseti ostnu ka koheselt esimese ampsu Meditatsiya loomingust võtta saaks, sest VCR-i töökorda seadmine või hankimine võib võtta tänapäeval tükikese aega.
"Видения" ehk tõlkes visuaalid, on 48minutit kestev videopildiga heliteos ritualistlik-esoteerilise ürgse taustaga ambienti. Artist on kasutanud oma loomingu iseloomustamiseks samuti sõna paganlik, kuid tuntavalt on keskaasia paganlikkusel ning põhjamaade omal vahe sees, sest seal kus viimane rõhub valdavalt süngusele, on Meditatsiya paganlikkus hulga õhulisemat laadi ja meenutab rohkem aasia muinasjutufilmidest pärit helipilti. Ei mingit metsatihnikus kuuse juure all istumise süngust, vaid steppide ning liivaluidete üksildust, nomaadirahva tumehelisid. Lisaks tuntavalt naivismi ja sovjetiaegade heliloomingu mõjusid, kuid viimase puhul võib see olla lihtsalt näiline, sest lõpuks seostub ja meenutab ju iga vähekenegi idast tulev helitöö ikka Kesktelevisioonist noorena vaadatud vennasrahvaste elu tutvustavaid filme-muusikapalu. Kas need NL aegade minevikuhelid on vaid minu peas, artisti poolt meelega sisse pandud või oskamatus/tahtmatus end lahti rebida teatud stampidest, ei oska öelda ning artist ise ei ole samuti varmas oma muusikast rääkima. Kui üldse millestki.
Videopilt muusikat lihtkujul avamas ei ole. Raskus toetub esmalt ikka Meditatsiya loodud helidele ning visuaalid, kus näeb kappavaid hobuseid, tõrvikutega ehalisi tantsimas ja koduloomi oma lojuseametis, lihtsalt suunavad muusika poolt loodud sisetundeid, andes üsna pea voli fantaasiale, sest keegi otseselt sind läbi nähtava juhatamas ei ole, vaid tee tuleb kuuldava kaudu jalge alla võtta. Olles ise nüüdseks materjali kaks korda läbi vaadanud ja kuulanud, võin vaid imestada kompositsiooni kompaktsuse üle mõistes, et 48 minutit kestev helitöö suudab olla niivõrd ühtlaselt terviklik, minetamata seeläbi uudsust ega haaravust. Videokasseti karbi kaante vahelt leitav EP annab esimeses loos justkui kärbitud kokkuvõtte magnetlindilt uuldust, kuid pakub ka uusi ja teistlaadi saunde. Kas plaadi nimeks pakutud "Без названия" (tõlkes Nimetu) on artisti poolt nii mõeldud või tähendab lihtsalt, et träkkidel nimesid ei ole, jäi minu jaoks selgusetuks.



2 comments:

Anonymous said...

niisama ... Kasahstani pealinnaks on vahepeal Astana saanud

Trash said...

Ivan elab igal juhul Alma-Atõs. Olen seal linnas kunagi ka ise käinud. Sain tänaval inimestelt noomida, et maas vedelevale barankale jalaga virutasin. Minu jaoks suvaline poisikese temp, neile leiva mõnitamine. Praegu on muidugi endal ka piinlik.