Thursday, January 31, 2013

The Newsroom - 1. season

The Newsroom - 1. season - created by Aaron Sorkin 2012

Seriaali esimeses episoodis otsustab karismaatiline uudisankur, et võtab saatega uue suuna, unustades neutraalse rolli ja alustades hulga kriitilisema, teaberikkama lähenemisega. Väga tore ju, kui üks mees vähemalt püüab aus olla ja ühendriikide televaatajat harida, aga iga järgmise episoodiga selgus, et tegelikkuses jäi kõik samaks, ühtegi torget ei tehtud ega neutraalsust kõigutatud. Will McAvoy püüab kogu seriaali vältel jääda objektiivseks, kuid ometigi ta seda ei ole ning kogu lugu on tugevalt kallutatud republikaanide kahjuks. Ainult sinna suunda. Mis objektiivsusest me saame rääkida, kui kõik kümme episoodi naeruvääristavad suuremal või väiksemal määral vabariiklasi ja demokraatide patud jäetakse targu torkimata? Isegi tüüpilised ajakirjanike sisehuumori naljad ei paku alternatiive, ega vihja demokraatide võrdsele mölaklikkusele vabariiklastega. Aga vaadates sügavamalt, on kogu sarja kriitikatule all hoopis niinimetatud Tea Party liikumine. Eesti mõistes võiks enam-vähem mõelda nii, et kui Mart Rannamäe päevast-päeva ja saatest-saatesse nokib Keskerakonna Noortekogu tegemiste kallal, mainides paar korda ka Savisaart, kuid vaikides täielikult maha Ansipi valitsuse vägiteod ning sildistades seda samas siiski objektiivse telekriitikana. Naeruväärne, eks ole? Kuid USA telesarjas on selline lähenemine just uue ja ausa objektiivsuse musternäidis.
Kui sarjas just poliitilisi liikumisi ei nahutata, siis raisatakse vaatajaaega meeletult roosa seebiooperi peale, mis suudab tähelepanu hoida vaid paar episoodi, kuid kuna arenguid ei pakuta, siis jääb end lõputult tiirleva rattana kordama. Tuba on modelle täis topitud, tasakaaluks visatud sinna lisaks paar inetut neegust ja kogu kamp arutab paari totu armuasju. Jim Harper´i karakterite ja nimede sarnanemine Jim Halpert´i omale, on ju mõnus respektilüke, kuid sellist armuvenitamist, nagu Newsroomis, annab ikka otsida. Love life on kuratlikult tähtis kõigi jaoks nii, et tihti kibedamal tööajal asutakse samuti armuasju klaarima, kuid nende juttudega ei jõuta 10 episoodi jooksul mitte kuhugi ja nii nagu on ilma mõjuta sarja poliitiline joon ja huumor, on ka väheütlev sarja eraeluline külg. 1,5/5



3 comments:

Forzelius said...

su arvamus imeb

Trash said...

Mitte nii hästi kui su ema.

a said...

Tegemist on siiski "autorisarjaga" ehk siis sa paratamatult pead olema samas paadis Aaron Sorkiniga, et seda asja nautida.