Tuesday, March 15, 2011

Cosmos Laguna - Karma Cleaner

Cosmos Laguna - Karma Cleaner
Trash Can Dance 2011
TCD08 CDR

1. Cancer
2. Underwaterwar
3. Chaos City
4. Bel-Air Trash Disco
5. Mover
6. Please Don´t Kill Me
7. Karma Cleaner
8. Midnight Silence
9. Memory Begins

+ boonuslugu. Kokku 63:21.

MySpace: Cosmos Laguna


Cosmos Laguna loomingut tutvustas mulle esmakordselt Forgotten Sunrise´i ninamees Anders, kes kuulates mu plaani reliisida Aameni demoplaat uues kuues sõnas, et tal on veel üks teine Röntgeni püsikuulaja kes samuti oma demosid saate jaoks saatnud on. Kolmest Cosmos Laguna demoplaadist jättis esimene, ehk 2008 valminud materjal külmaks, kuid aasta hilisem kraam tõmbas koheselt kaasa. Soundid olid süngemateks muutunud ning iga lugu sisaldas tumedat ohtlikkuse äärt puudutavat sügavust, jäädes samas tänu meeldejäävatele helidele ja aimatavale tantsulisele taustale ääretult kuulajasõbralikuks. Muusikas voolab allhoovusena nostalgia vanade teknopidude järele kui moodsama house´i vokaalipehmus ei olnud enese alla veel jõudnud matta teravaid lõhkuvaid helisid ning ilusad helged meloodiad ei olnud uputanud saksa koolkonna tekno intustriaalpungilikku avangardset räpasust ja nahaalsust. Mulle meenutas Cosmos Laguna just neid üheksakümnendate keskpaiga industriaalibände kes alustasid kõrvalprojektidena tantsulisema muusika tegemist, minemata siiski juurte juurest liiga kaugele. Koheselt meenusid Download, Noise Unit ja Cyber-Tec. Demoplaatide vahelehtedele kirjutatud autoripoolsed tekstid andsid samuti palju juurde, näidates artisti väga vahetu ning ausa inimesena kes üheaegselt on muusikasse pannud oma lähedast puudutanud tragöödia kui ka isikliku hoole maailma üldisema käekäigu pärast. Kuigi lugude meeleoluteemadeks on valdavalt surm ja häving, peaks see olema hoiatavat laadi, mitte tumeduse ja tehnoloogia väärarengute negatiivsust kummardav.
Plaadi kokku panemisel tegin valiku 21 aastal 2009 valminud loo hulgast, sest tahtsin hoida kompaktsust nii meeleolu, osalise saundi kui ka ajajärgu koha pealt. Põhiplaaniks võtsin 2009 aasta demo, tõstsin ümber lugude järjestuse, jätsin välja hulga lugusid, kuid võtsin kaks sobilikku ka asemele. Alustasin Canceriga, sest kuulates seda paar minutit saab kõige paremini aimu millises helikeeles on sätitud ka ülejäänud plaat ja väärarusaama artisti loomingu koha pealt tekkida ei saa. Teine träkk Underwaterwar aga on nii minu kui mitme teise Cosmos Lagunat kuulanu arvates mehe parim pala, kõige meeldejäävam ning juba paarikümne sekundiga end rütmiga maksma panev. Chaos City on süngelt trippiv, samas kui neljas ning viies pala tutvustavad oma masinamürase heliga artisti tantsulisemat poolt. Please Dont Kill Me kuuendana ning plaadi nimilugu Karma Cleaner seitsmendana aga eksperimentaalsemat külge kus rütme varjutavad helid ning lugude üleehitust juhib kaos. Kaheksandana plaadile sattunud Midnight Silence ja üheksandana olev Memory Begins aga sattusid minu apsaka tõttu vahetusse. Tegelikult mõtlesingi Memory Begins´iga plaadi lõpetada, kuid hilisemal, kui kaaned juba trükitud, üle kuulamisel tundus, et lõpetama oleks pidanud hoopis eelviimane träkk. Sobiliku lõpuloo sai aga plaadile panna boonusloona (nn. peidetud 10. lugu) mida vahelehtedel kajastatud ei ole nii, et hoolimata tumedast toonist, lõpetaks Cosmos Laguna ikkagi helgema noodiga.
Kujundust tegema hakates oli esimesena silme ees Ancient Ancient Methods´i plaatidel kujunduselemendina korduv keskaegses stiilis gravüür Jeeriko vallutamisest. Sellest piisas, et kuulajad asuksid muusikast leidma keskaegset süngust, ketserlust ning katkupuretud surmahingust. Visuaalne pilt võimendas muusikat, avas uued väravad suhtumises bändi ilma, et see varem nii ette plaanitud oli. Cosmos Laguna puhul kasutasin kujunduselementidena keskaegseid robustsemat laadi puulõikeid, kus piltidel danse macabre stiilis luukered. Tekstide font gootipärane ning vahelehel olevad lõigud kirjutatud rohmakamaks, loobutud kirjavahemärkidest, asendades need tihti korduvate sidesõnadega ning lause vahel kaotatud tühikud, et jätta arhailisem kohmakam mulje. Veits selline hipster black metal tunne, kuid minu arust see töötab. Algne idee kasutada musta printi tööstuspapil, kuid trükkalite tõrksuse tõttu tuli sellest loobuda. Nüüd kasutasin hoopis DIY digipaki tegemisel 350 grammist valget kartongi, mängides võimalustega teha sinna peale nii värvilist kui mustvalget digitrükki. Kaante vahele kaasa tuli ka A3 formaadis mustvalge poster. Disc ise on kahe värviga tindiprinditud CDR.

Plaadi hind 4 eurot. Postikulu 1 euro tavalise saatmise ning 3 eurot SmartPostiga kohaletoimetamise eest. Huvi korral võtke ühendust gtm242(ÄT)hot.ee.  Ostes Cosmos Laguna koos Aameni plaadiga Diskover on paki hind kokku 7 eurot. Head muusikat ei ole kunagi liiast!

18 comments:

Anonymous said...

Seda plaadikirjeldust-artiklit võib vabalt kasutada Hannah viimase plaadi jaoks. Niivõrd täpselt kirjeldab see Hannah'i plaati. Pole ise küll kuulnud seda plaati siin, aga kas tõesti on ka muusika niivõrd sarnane?
Keegi teab?

a said...

... saksa koolkonna tekno intustriaalpungilikku avangardset räpasust ja nahaalsust ...

Hanah mis hannah.
Isegi plaadikujundus on ilmselgelt Hannah'ilt pärit.
http://cache.osta.ee/i/auctions/medium/8c/9e/1244b049eecbe79224fb224e79509e8c.jpg

Kogu see projekt tundub olevat mingi varjatud Hannahi marketing,

Trash said...

Hannah ja Limahl läksid koos baari... ahh, eks te juba teate seda anekdooti niigi.

terminal313 said...

Kõva saavutus, märtsikuu maailma techno epitsentner asub küll Eestis. Bel-Air Trash Disco murrab korralikult, tänud tegijatele!
http://t.co/ZV6HX7m

Trash said...

Veider taas kuidas erinevad lood töötavad erinevate kuulajate peal. :) Valdavalt on just Underwaterwar kõigile enim meeldinud, alustades mu töökaaslastega ja lõpetades kaasaga. Aga praegu väljatooduna ja Soundcloudist kuulatuna on Bel-Air TD tõesti ikka hea kerimisega pala.

Enda top 5 oleks:

1. Underwaterwar
2. Chaos City
3. Bel-Air Trash Disco
4. Please Don´t Kill Me
5. Cancer

Tänud arvustuse eest! Panen ka otsema lingi:

Terminal 313 - Cosmos Laguna Carma Cleaner

Trash said...

Ja samizdat label on hea väljend!

terminal313 said...

"Chaos City" meeldib mulle ka ning tervikuna ikka tubli teos. Muide, "Cosmos Laguna" ning "Karma Cleaner" otsisõnadega on blogist otsitud Soomest, Prantsusmaalt, Norrast, mitte ainult Eestist.

Trash said...

Nice!

Teen veel HÕFFi kogumiku valmis (masterdus ja kujundus tehtud) ning asun siis tõsisemalt oma reliise prooma. Loodan, et Cosmos Laguna leiab populaarsust veel lisaks.

Lauri said...

mis mõttes höffi kogumiku?
seal ju mingid õudusfilmid

Trash said...

CD kus parimad tsitaadid kõigist HÕFFil linastuvatest filmidest. Või mida sa siis arvasid?

Lauri said...

Mismõttes tsitaadid? Mingid audiokohad miskite dialoogidega v? Või parimad palad saundträkkidelt või misasja?

Trash said...

Audiokohad dialoogidega. Kõige kuumem hetke kraam, Londonis juba kõik kuulavad vaid sellist asja.

Soprano said...

Pole nii osav sõnasepp, kui sina või masinamusa blogija, aga sain ka (lõpuks) arvamuse kirja.
Tänud!

Trash said...

Tänud arvustuse eest! Kui mul kunagui taas vaja kaanematerjalist paar lõiku teksti saada, eks küsin siis sinult.

Soprano said...

Mõtlesin jah veidi kujundusest ka rääkida, kusjuures alles täna turgatas, et see on ju tegelikult Digipak. Kui oleks paksemad kaaned, siis oleks nagu päris.

Soprano said...

Ja vaatan nüüd, et sa oled seda isegi tekstis maininud hehe.

adi said...

Müstiliselt on sellest plaadist saanud minu enimkuulatud asi ... mai teagi ... poole aasta jooksul.

Trash said...

Mõnus! Ise satun ka üsna tihti kuulama, tõsi küll mitte sellelt plaadilt, vaid demoplaatidelt kus muid lugusid lisaKS. ikka viskan aeg-ajalt need kotti, et tööl kuulata.