Thursday, December 20, 2012

Children of Iron Gods - Дети чугунных богов

Deti chugunnykh bogov - Tamás Tóth 1993

Eduard Uspenskil on lastejutt garantiimehikestest, kes on sellised pisikesed päkapikulaadsed inimesed kodumasinate sees. Nende ülesandeks on hoida garantii aja jooksul masinaid töökorras, käia siit-sealt õlitamas, keerata kinni mõnda mutrit või ühendada lahti läinud traatide jootekohti. Kui garantiiaeg möödas, tuleb pisike helikopter neile järgi ning viib nad tehasesse tagasi, kus garantiimehike pannakse taas uue masina sisse valvama. Siinses linaloos toimus tegevus hiigelsuures tehases ja sealgi olid oma garanrtiimehikesed, ehk siis tavalised vene mužikid, kes vasar ühes käes, mutrivõti teises ning gaasiballooniga keevitusaparat seljas, mööda gigantset metallurgiatehast ringi käisid ning parandustöödega tegelesid.
Uuralites asuv metallurgiakompleks on aga tõesti vapustavalt suur, lausa aukartust äratav hiigelehitis mille kõrval kahvatuvad kõik seitse maailmaimet. Mõistusevastaselt võimas ehitis, ei tahaks uskudagi, et selle inimesed (võimalik, et zekid) on ehitanud ja seda korras hoiavad. See on justkui koosneks kogu linnaosa üheksakordsete majade kõrgustest raudkonstruktsioonidest ning olen kindel, et elu lõpuni ei õpi üks inimene kogu massiivset teraskompleksi tundma. See on nii nii suur! Teiseks meenuski kohe Mad Max´i kolmandas filmis nähtud Bartertown, sest sarnaselt elab ka tehas oma kinnist isemajandavat elu ehk tehasehoonetes elatakse, armastatakse ning juuakse, viimase jaoks on olemas isegi püstijalabaar tantsupõrandaga. Ning kui igav hakkab, tehakse tehasest välja röövretki ümbruskonda.
Stsenaristideks taaskord imelapsed Pyotr Lutsik ja Aleksei Samoryadov ning vene hingega segatud veidrusi sai näha küll. Kahjuks aga oli neid kiiksuga kohti veits vähevõitu ning film justkui voolas laiali, jättes tihti õhku küsimuse selle või tolle stseeni vajalikkusest. Tuntud näitlejad, absurdet huumorit, võimsad tööstushooned ja vaimukad dialoogid, kuid see õige tunne minu jaoks filmist puudus. Kõike eelpool mainitut oleks võinud topelt olla ja film väheke ulmelisem ja satiirilisem kogu tehaseelu, kui raudeluka, kujutamisel. Hetkel vaatad ja leiad ägedaid hetki, kuid üldpildis jääb ikka tühja tunne sisse. 3/5

No comments: