Thursday, April 19, 2012

Enemy Mine

Enemy Mine - Wolfgang Petersen 1985

Peatselt linastuv ulmepõnevik "Prometheus" pillub nii palju promomaterjali, et varsti mattub film selle alla ja keegi enam ei saa arugi, et kust algab film ja millega lõppevad reklaamklipid, trailerit reklaamivate teaser trailerite pre-teaser trailerid ja terved serveritetäied netilehti mis seletavad iga kosmoselaevas oleva mutri ja poldi täpset otstarvet, rääkimata siis soomukite detailsetest joonistest mille järgi iga mats saaks kodugaraažis ühe Wayland´ i pool transfiormer - pool haagissuvila valmis ehitada. Viimaseid olen ise ka piilumas käinud, aga tööriistade puudusest, ajanappusest ja kõikehõlmavast laiskusest tingituna ise veel olohoones kosmoseraketti kokku ei pane. Küll aga imestan pidevalt, et kuidas on jaksatud palgata tööle 1001 inimest kes tegelevad vaid filmi ümber loodava müüdi tekitamisega, joonistavad näppe verele, et luua millimeetrite täpsusega tehismaailma.
Enemy Mine valmis aastal 1985 ja siis kõlbas sellestki, et panna paar taldrikut taeva tiirlema nimetades neid kosmosejaamadeks ja kosmoselaevadeks, toppide tähesõdalastele selga fetišipoodidest ja tsiklivarustusega kauplejatelt saadud tagisid ning lõpuks pista astronaudile pahe tühi ümar akvaarium. Prügimäelt sai veel lisaks imelikku rauakolu, haiglakorruste vahel sõitev lift asendas orbitaaljaama tasandite vahel kulgevat tõstukit ning filmipaviljoni santehnik kruvis paarist torust kokku tulevikurelvi. Mina vaatasin lapsena silm punnis ja mõnus oli ka nüüd. Isegi ilma selleta, et boonuste hulgas leidus vaid theatrical trailer ja teaser trailerist ei olnud haisugi. 3/5

Hoiatan ette, et poliitkorrektsust siit filmist otsida ei tasu, sest pahasid tulnukaid mängivad mustanahalised näitlejad ning film demonstreerib ka tulevikuvalitsuse tolereerivat suhtumist tulnukate orjastamisesse, see tähendab aga ümber kantud tähenduses afro-ameeriklaste taasorjastamise propageerimist.

7 comments:

Anonymous said...

Millised jubedad kumminäod.
Vuihh, kes sellist jälkust välja kannatab. Kus on Sandra Bullocki pildid mõnest tema filmist?
Kus on Justin Timberlake?
Kus on pidu täna?
Kes ma olen?

Ralf said...

OK!

Kober said...

Ma käisin seda kunagi kinos vaatamas. Toona oli ikka täielik "Vau!!!"

Ei julge proovida, kuidas praegu mõjuks...

Trash said...

Ahh, täitsa mõnus oli vaadata. Natuke nagu nostalgiakas, aga muidu ka üsna ladna lugu.

opstops said...

Mu arust ka üllatavalt hästi sälinud 80ndate ulmekas.

Ralf said...

Aga From Beyond härradele ei sobi. Nojah

Trash said...

Sobib ikka.