Friday, April 13, 2012

1867


1867 - Ken McMullen 1990

Ma nüüd ei jaksa netituhlamist tegema asuda, kuid eeldan, et see lühifilm on osa mingist kunstile pühendatud sarjast, kus erinevad lavastajad loovad tuntud taise ümber kinopildi. Siinses loos oli Ken McMullen toonud tosina minutiga ekraanile Edouard Manet´i loomeraskused ja mõtted-ideed, et saada lõuendile täiuslikku kujutist Mehhiko imperaator Maximilian´i mahalaskmisest. Huvitav nii visuaalsete lahenduste poolet kui ka ajaloolise teabeallikana. Neli erinevat versiooni maalist, neli kompositsiooni. Lihtne ja ilus õppetund (kunsti)ajaloost. 4/5

4 comments:

E said...

Siia juurde soovitaks kohe "L'Hypothèse du Tableau Volé" (1979 Raúl Ruiz) ja "Rembrandt's J'Accuse" (2008 Peter Greenaway)

Trash said...

Ma seda Peter Greenaway filmi isegi keerutasin kord peos, aga ei tekkinud kiusatust. Raoul Ruiz´i film tundub põnevam.

E said...

"Rembrandt's J'Accuse" on väga hea, paljude arust tunduvalt parem, kui mängufilm "Nightwatching".

Teema, mida Greenaway hingega võtab ja kodus on.

Oluline kõigile, keda huvitab visuaalne kunst, eriti veel filmikunst. Maalikunsti austajad on teemas kodus, paljud filmivaatajad aga mitte.

See vana hea "Antonioni filmides ei toimu ju mitte midagi" või mõni muu selline seisukoht saab kindlasti vastuse, kui süveneda.

Piltide või siis liikuvate piltide lugemine ja miks paljud seda ei oska ning rahulduvad hoopis juturaamatuga, mis on maskeeritud liikuvate piltidega.

Rúiz'i film tegeleb ka piltide tõlgendamisega, kuid tema filmil on hoopis teine lähenemine.

Trash said...

Vaatan! Mul filmikaubamaja hetkel suletud, raske seda Ruiz´i DVD-d leida, aga kui uksed taas valla, siis püüan anda mõlemale filmile võimaluse.