Sunday, December 01, 2013

Cleanflix

Cleanflix - Andrew James, Joshua Ligairi 2009

Utah - mormoonide maa. Jumala asemikud maa peal, ehk mormoonide vaimsed juhid prohvetid on keelanud vaadata vägivaldseid filme, pornost rääkimata. Rahvas aga tahtis kõiki kuulsaid Hollywoodi kinolugusid siiski näha ning siin tuli appi firma nimega Cleanflix, mis lihtsalt monteeris igast linaloost välja tapmised, seksi ning ropendamise. Tõeline filmihull muidugi vangutab pead, kuid kohalikele sellised kohitsetud filmid väga sobisid ning kristliku maailmapildi järgi monteeritud blockbusteritest tuli suur hit, seda mitte vaid Utah´is, filme telliti ka teistesse osariikidesse, Kanadasse ning Euroopasse. Loomulikult sattus Cleanflix konflikti autorikaitsega ning lavastajate endiga, kuid võttis aega, pigistati usklike pärast mitu korda silm kinni, kuni lõpuks kohtumäärusega firma ja nende poeketid suleti. Džinn aga oli pudelist välja lastud ja tühjale kohale kerkisid tosinad teised sama teenust pakkuvad DVD poed. Tore, et dokumentaalitegijail jätkus kannatust kaameraga aastaid "scene" tekkimist filmida, sest lõpuks võttis asi ikka üsna iroonilise pöörde. Väga huvitav dokk nišitootest ja selle äraspidisest eduloost. Igal juhul enesel tekkis samuti isu mõnda eriti vägivaldset filmi mormoonimontaažis vaadata, näiteks Kill Bill´i või Pulp Fictionit või Big Lebowskit kust iga fuck sõna on välja lõigatud. Põnev muidugi ka piraatluse teema mis kõigest hoolimata neid edit-filme varjuna saatis. Ja lahe, et DVD-l on kaks versiooni, üks meie jaoks ja teine just mormoonide moraalile vastavalt tehtud. 4/5


DVD toorikud on usklikke ootamas.

6 comments:

a said...

Mäletan kuidas "Full Metal Jacket" tõi mind kunagi maapeale selles võtmes, et mida tähendab SÕDA ja kui kole see on tõenäoliselt oma olemuselt. Rääkimata filmidest/raamatutest nagu "Paths of Glory" või "All Quiet on the Western Front".
Ilma selle pigem ebameeldiva reaalsusmomendita poleks ükski neist toiminud.

Väga nutune oli kuulda nende noort lähenemist neile, et ärme igaks juhuks vaata sellist asja kuna äkki see muudab meie elu.

Trash said...

Ma isiklikult arvan, et sõjafilmide koledusi välja ei roogita, pigem krimikoledusi.

Margus U said...

Full Metal Jacket esimene pool oli küll intense, aga sõjaosa oli paras leige jobistamine.

Shaving Ryan's Privates avastseen näitab ikka palju paremini ära, mis värk sõjas on.

Trash said...

Adi kommentaaris on jutt ta lapsepõlvest kui veel Ryan´it keegi veel päästmas ei olnud.

Margus U said...

njaa. ma nägin ka seda üsna pägapõlves ja ei jätnud suurt muljet.

äkki ma olin liiga kalk tatikas?

Trash said...

Ma nägin Platooni nii 13 või 14 aastasena. Jättis kustumatu mulje aastateks. Meeldib muidugi ka praegu, üle vaadates veel mõtlen alati, et kuis võisin nähtut siis mõista.