Wednesday, June 27, 2012

Skin

Skin - Vincent O'Connell 1995

Auhinnatud vägivallafilm lesbilisest mulatitarist kes seob oma toas ajutraumaga noormehe voodi külge kinni ning hakkab teda mõnitama ning piinama ja seda kuni noormehe enesetapule ajamiseni välja. Minu arust üsna rassistlikke eelarvamusi tekitav film kui üks mustanahaline noor neiu peast haiget invaliidi piinab? Tuleb ju vägisi selline tunne, et sellised need neegripliksid ongi, kohe kui saavad hakkavad haigeid inimesi vägistama, alandama ning veristama.
Nii imelik kui see aga ei tundu, siis poliitkorrektsusest veel täiesti läbi imbumata isiku jaoks just sellisena filmi tegevus välja paistab. Skinhead lööb pea ära ning peale seda (kindel ajupüõrutus) käitub täiesti vastupidiselt oma tõekspidamistele - selle asemel, et traditsionaalselt naabrinaisele aknal riista vibutada, jookseb hoopis viimase manu ja siis seksitakse ja siis asub naabriplika skinheadi alandama ning tema kallal vägivallatsema.
33 astmelises poliitkorrektsuse püramiidis üle kahekümne saanud aga mõistavad, et neiu teeb tagasi kõik selle, mille neonatsid on teinud tema rahvale, ehk kõik piinad ja häbid. OK, võib ju nii mõelda, aga küsimus tuleb ju ikka, et miks sellisel juhul pea ära löömine ning sellele järgnenud hullus? 11 minutist jäi selle kõige mõistmiseks väheseks, vast oleks pidanud pool tundi seda sado/maso suhet ning peapõmaka asju valgustama, et ka minusugune 5 poliitkorrektsuse astmel istuv valge hetero (kes sai hiljuti rahvusvahelises filmifoorumis pragada kuna kasutas blaxploitationi kohta teadmatult rassistlikku väljendit black action cinema) seda mõistaks. 1,5/5

Trainspottingus Spud´i mänginud Ewen Bremner oli hea valik, aga see tema pooltopskist, nitrovildikaga swastikat käeseljale joonistav ja pisikesi murjaneid hirmutav, tegelaskuju oli taas risti vastu filmi "mõtlema panevale" sõnumile.

2 comments:

Kalver said...

käisin kunagi kevadel Rakveres teatris

http://www.rakvereteater.ee/teater/lavastus/neetud/

päris nii raju ei olnud, kui originaal, aga mitte ka just Lotte reis Lõunamaale.

Trash said...

Skin oleks kindlasti näidendina parem, lihtsalt kümne minutiga ei saa seda lugu piisava veenvusega rääkida.