Tuesday, February 14, 2012

Beebilõust - 32 kuupi

Beebilõust - 32 kuupi
Legendaarne 2011

01. Intro (Skit!)
02. Võinuks olla vaid...
03. 1 elu 1 riim
04. Tõlkes kaduma läinud
05. Mendid
06. Jooksnud sitaks
07. Retsi tee
08. Tont
09. 32 kuupi
10. Vangla ment
11. Tsooni poeg (Skit!)
12. Väljaspool aega
13. Sul po' oidugi
14. Isale
15. Pimelinn
16. Gängster Ängster
17. Alguses oli sõna

Tuhajuhan olen! Unustasin Beebilõusta plaadi oma blogiküsitlusse panna, et rahvas saaks selle suurepärase helitöö eest oma hääli jagada. Tunnen end süüdi ja püüan seda heastada, kirjutades netti paar mõtet mis minul seoses käesoleva plaadiga pähe on tulnud. Sõber Ops, kes töötab politsei pressiesindajaga rääkis, et peale "Mendid" video valmimist hakati selle YouTube´i linki massiliselt politsei Facebooki seinale postitama, ignoreerides täiesti, et juba eelviimane ja eeleelviimane postitaja olid täpselt seda sama jõudnud teha. Ikka ja jälle pandi video üles ja küsiti juurde, et kas seda olete juba näinud ja mida teil nüüd öelda on, suu vett täis jah? Pressiosakond irvitas pihku ja soovitas postitajatel ka Oleg Kosjugini loominguga tutvust teha, ei jäävat see Beebilõustast maha. "Mendid" videoga on aga see lugu, et töö (nii laul ise kui ka visuaalne pilt) maalib Beebilõustast liiga ühekülgse pildi, millest ilma albumit kuulamata, on raske lahti saada. "Mendid" on vaid üks episood Beebilõusta elust (album sisaldab mitme aasta mõtteid ja riime) ja läbi selle ei saa kuidagi luua üldistavat pilti isikust nimega Andrus Elbing. Kõmu palju ja juttu jagub, aga see on nagu suhtuks  Kene Vernikusse kui neiusse kes kogub värvilisi kommipabereid või rääkida Sal-Sallerist kui isikust kes needib oma tagi. Kogusin ka mina kunagi kommipabereid ja lõin aastaid hiljem tagi külge "emaseid ja isaseid" ning oli aeg kus kirusin taga ka kõiki maailma mente, eesotsas munnimentide, vitumentide ja pedementidega. See ei aga näita muud kui, et olen elanud täisväärtuslikku tervet elu ja ka Beebilõust on teinud just neid asju mis noorusega paratamatult kaasnevad ning mida hiljem ei tohiks kuidagi isiku põhiomaduste ja teda iseloomustavate märkide hulgas eriliselt esile tõsta. "32 kuupi" on plaat mis jutustab elulugu episoodide kaupa ja üks episood ei ole parem ega halvem isikuks kujunemise teel. "Gängster Ängster´ini" jõudes on muusik juba huumoriga oma enese mineviku üle vaatamas ja lõhub tema ümber kogunenud legende pehmes paroodias. Nii, et ärge laske "Mentidel" endale eelarvamuste tekkimisel karuteenet teha, vaid kuulake plaati tervikuna, koos kõigi negatiivsete kui ka ohtrate positiivsete sõnumitega. Beebilõust on aus jutustaja ja tema mälestusi on tänu ladusale jutustamismaneerile väga muhe kuulata.
Minule isiklikult on aga "32 kuupi" avanud veel ühe teise külje ning see on kogu loo koomiksilikkus. Kohe kui oli kõlanud sõna pimelinn, viskas fantaasia mind Batmani maailma ning kogu plaati kuulates oli tunne justkui loeks ma ühe isikupärase areneva koomiksikarakteri elust Arkhamis vaimuhaiglas, Blackgate´i vangimajas ning Gotham City tänavatel. Beebilõust muidugi ei ehita nii suure pühendumisega teadlikku alter egot kui seda teevad mitmed teised hip-hop´i artistid (Ninja, Slim Shady, Oleg Kosjugin, Jack Parow...), kuid ka siin on see sees, isegi juhul kui laulja oma karakterisse irooniaga suhtub ja välja ütleb vaid seda mida tõesti mõtleb. Hea plaat ja seda ütlen mina kelle menüüst puuduvad kõi hip-hop´i road pea täielikult!
Legendaarne Records peaks nüüd kohe ka Galojaniga diili ära tegema, et siis saaks paari aasta pärast linti plaadi tema meenutustega elust Harku Naistevanglas. Võib-olla isegi väike tuur koos Beebilõustaga, he he! 
Galojani foto Postimehe arhiivist, Beebilõusta oma artisti FaceBooki lehelt.

6 comments:

opstops said...

Ah, kuula ikka parem seda Genka Kukeseene lugu :)

Trash said...

See on ju hull gängsta lugu, huumejengid ja murhakengid, ma kuulan ikka rahulikumat mussi nagu näiteks see Beebilõust.

Anonymous said...

Kuula parem seda vana juustulaulu.
Paras räpp see

Trash said...

Jes, õhtul töölt tulles kuulan. Selle loo pärast korjati vist kunagi eesti muusuikabvideote kogumik VHS poelettidelt ära, et üks mees häbenes oma etteastet.

kristjan said...

mis vhs, kes h2benes?

Trash said...

Kui nüüd õieti mäletan, siis Kersna lasi v'älja videokasseti eesti vanade muusikavideotega, võttis klipid ETV arhiivist, maksis autoritasud ja kõik, aga Alar Kotkas hakkas ennast häbenema, et nüüdne diskostaar oli kunagi selline juustumees ja lasi toote lettidelt kõrvaldada, sest temalt otsest nõusolekut ei olnud küsitud.