Wednesday, October 29, 2008

Star Wars : Deleted Magic

Deleted Magic - George Lucas, Garrett Gilchrist 1977, 2005

Tähtede sõjast ei saa muidugi kunagi liiast. Taaskord vaatasin ( nüüdse) sarja esimesena ilmavalgust näinud filmi läbi, seekord aga mitte sellisena nagu George Lucas seda plaanis. Tegu oli hoopis fänmade DVD-ga kus originaalfilm jooksis taustana ja montaažiga oli peale "kleebitud" arhiivisügavustest leitud erinevaid alternatiivlõike, behind the scenes kaadreid, teistlaadseid audioklippe, kohati seletavat heliteksti sellest kuidas pilti on ajapikku muudetud ja lisaks veel jooksis all informatsiooni jagav subtiitririda. Garrett Gilchrist on muidugi fan-edit maailma suurkuju ja talle kuulub tänu haruldaste teoste restaureerimisele minu suur tänu, kuid käesolev töö jäi kahjuks väheke puiseks, sest puhast lusti oli vähe. Seda küll võrreldes järgnenud Building Empire´iga kus puuduvad lõigud olid isegi fännide poolt juurde animeeritud ja võttes arvesse, et tegu mehe esimese filmiga sellel liinil, kuid ikkagi oleksin oodanud väheke kergemat ning humoorikamat lähenemist. See nüüd muidugi ei tähenda, et fändokumentaal vaadata ei kõlbaks. Star Wars´i austajatele on teos kindlasti kohustuslik aga olen veendunud, et pakub huvi ka teistele, sest sisaldab hulganisti põnevaid paljastavaid fakte filmi telgitagustest. Eriti äge oli näha kuidas film 30 aastaga muutunud on, sest meile praegu müüdav DVD erineb nii mitmeti aastal 1977 kinos linastunud versioonist. Audiot on uuesti peale loetud, muutes sellega sisukäänakuid, montaažiga on loodud uusi vaatenurki ja peidetud teisi ning hiljem on digitaalselt kõiksorti kraami juurde lisatud. Kui seitsmekümnendail arvati, et tegu on vaid üheainsa kompaktse filmiga, siis nüüdseks on Star Wars´ist lõigutud eepose episoodi variant ja kui sulle erinevused punaseks värvituna ette näidatakse on aeg vaid imestada. 3,5/5
Kuigi see Luke´i sõber jäi montaažilaua põrandale, kostub ta nimi paar korda filmi jooksul ekraanilt, samas kui vaataja kõrvust võib see tähendusetu faktina lihtsalt mööda joosta.

4 comments:

tari said...

errmmm.. ma saan aru, et dvd tuleb kuskilt osta?

Trash said...

Fan-edit DVD-sis ei tule kunagi kusagilt osta vaid netist tirida. Kui oled ostnud, oled petta saanud, sest need on mõeldud mittetulunduslikuks levitamiseks. Kuna raha mängus ei ole, on aitorikaitse organisatsioonid end ka vaos hoidnud. Nii, et otsi paremini varustatud torrentsaitidelt.

Kirjutasin fan-edit dvd-dest pikema jutu mõned kuud tagasi, eks copin peatselt vblogisse ka. Jääge lainele!

tari said...

piraadilahest ei leidnud nagu, elitaartorrentisaite ei kasuta. äkki vihjad, kui on vabu saite olemas (kuhu ei pea kutset olema vms)

Trash said...

Mina leidsin selle Demonoidist.