Wednesday, October 15, 2008

Ray Bradbury's The Martian Chronicles

The Martian Chronicles - Michael Anderson 1980

Televisiooni jaoks toodetud miniseriaal oli jagatuna kolmeks erinevat pealkirja kandvaks ning erinevat Marsi koloniseerimist tutvustavaks lõikeks. Kuigi igat filmi läbis tuttav joon mõningate tegelaste ( Rock Hudson´i mängitud kolonel John Wilder näiteks ) näol, võis seriaali pidada ka kolmest erinevast teosest koosnevaks filmitriloogiaks ja nõnda jagatuna oli ka mul endal lihtsam nähtut emotsionaalsel tasemel läbi seedida. Samuti asusid kõik kolm filmi eraldi DVD-del, esimene ja teine film aga lausa unustusehõlma vajunud formnaadi DVD-10 kujul, ehk siis double-side diskina, kuigi oleks saanud ka dual-layer´ina reliisida."The Expeditions"

Esimese filmiga seoses tekkisid mul koheselt mälestused Ray Bradbury juttudekogumiku lugemisega, sest kolme Marsile saadetud ekspeditsiooni saatus ning seiklused olid täpselt üks-ühele raamatust võetud. Mäletasin neid päris hästi, teadsin mis toimuma hakkab ning olin enam-vähem sarnaselt kõike ka oma peas ette kujutanud. Raamatud lugesin esmakordselt 10 aasta vanuselt ja viimati vist teismeliseae lõpus. "The Settlers"

Põhjus mis mind noorelt Bradbury Marsi kroonikate poole kiskus peitus selles, et olin käesolevat seriaali kuue aastaselt näinud ja tegu oli mu pimestavalt ereda lapsepõlve filmimälestusega ja isegi nüüd, 28 aastat hiljem, olid mul stseenid filmist ikka veel selgelt meeles. Sain peale seriaaliosa nägemist lasteaias lõputult šeffi mängida, sest minul ainukesena oli lubatud seda soome telekanalilt vaadata, teised lapsed pidid kodus siis juba kukununnult tuduma. Surnud poja tagasitulek, tema hilisem kujumuutmine, marslaste ufo-välimus ja mööda liiva liikuvad laevad, mõistetavalt jätsid need mulle sügava mulje ja võib-olla isegi panid tärkama armastuse sci-fi vastu. "The Martians"

Kolmas film kandis endas määratut nukrusekoormat mis koosnes luhtunud ideedest, üksildusest, maailmapildi kokkuvarisemisest, vanade aegade ihalusest aga ka uue maailma ehitamisest. Jah, isegi viimane, ehk üldpildis positiivne suund, kandis endas kadunud maailma poolt jäätud kurbusepitserit, killukest nostalgiat ja melanhooliat. Triloogia kõige seiklustevaesem, kuid see-eest ilusaim ja dramaatilisem osa. Michael Anderson´i lavastatud Marsi kroonikad ei paku vast midagi inimesele kes pole raamatut lugenud, sest põnevusest ja intriigidest jääb napiks, et 4,5 tundi teleka ees hoida. Raamatut lugenule on aga tegu kena rahuliku ekraanilooga mis tagasihoidlikult visualiseeris teksti ning lasi mõnusalt vanakooli filmiulme seltsis tsillida. Kui aga juhtusid aastal 1980 telekast vaatama, siis on sari otse loomulikult kohustuslik. 3,5/5
Mars.

6 comments:

Metsavana said...

Lugesin raamatut ka kuskil samas vanuses, peaks vist endale samuti selle sarja hankima ja laskma end nostalgialainel pisut kanda.

Anonymous said...

Ma olen ka raamatut korduvalt lugenud aga sarjast polnud siiamaani isegi mitte kuulnud.
Samas ei viitsiks vist ei raamatut uuesti lugeda ega veel vähem sarja ka vaadata.
Vaat "Safiiri & Terase" horrorseiklusi vaataks küll.

L.

Anonymous said...

Viimane pilt on suht lootustandev isegi. Kahjuks pole ma nii friik, et ise seda kuskilt näha saaksin..

Tegin uue blogi ka endale muuseas: citizenforza.blogspot.com

edasi said...

tellisin kunagi selle dvd, kuid nüüd seisab vist juba aasta otsa riiulis...
sai hangitud kuna paar tuttavat nimetasid samuti lapsepõlve võimsaimaks ulmekogemuseks

Trash said...

See mälestusteteema annab palju juurde jah, tellisin ju ise ka plaadid vaid sellest kannustatuna. Samas mõtlesin täna, et film võis välja näha üpris selline nagu Bradbury´gi ette kujutas, sest ega nende fantaasia saanud olla tänapäeva tehnoloogiat arvessevõttev ja oligi selline väheke maalähedasem-marsilähedasem.

Trash said...

Tsekkan kohe su uut blogi ka Forza.