Tuesday, August 12, 2008

10,000 BC

10,000 BC - Roland Emmerich 2008

Vaatasin ja mõtlesin, et miks kõik räägivad kui jama see film on. Loed netist, võtad arvesse kaasblogijate arvustusi, kuulad töökaaslase hala või parimat sõpra, kõik räägivad täpselt sama juttu, et ära sa jumala eest selle pasa sisse astu. Mina vaatan võileibade ka kohvikõrvale telekast, tean juba ette, et üks igavene käkk peaks olema, kõva kaitserüü pettumuste ees on selga aetud ja lootuseid pole mingisuguseid aga film justkui polegi nii hull, täitsa normaalne meelelahutus. Kui aga püramiidideni jõuti ja anunnaki teema sisse toodi, olin juba täitsa müüdud. Olen aru saanud, et paljud ootasid käesolevast teosest Quest for Fire laadset ajalooliste täpsustega ürgloo-filmi ja kuigi Jean-Jacques Annaud´i tööst oli mõjutusi haaratud, polnud see tegijaile eesmärgiks. Roland Emmerich lõi hoopis fantaasia kus sarnaselt Stargate´ile proovis pakkuda dänikerilikke lahendusi tsivilisatsioonide tekkele, visualiseeris müüte mis nn. konspiratsiooniteoreetikute peas on aastakümneid keerelnud, tegi juttu Siiriuse tähtsusest ja kasutas märke ( kuldne päiskivi ) mis kannavad edasi kindlaid sõnumeid. Anunnakidest valitsejad on mõnede arvates isegi osanud kasutada teleportatsioonivõimalusi, ehk siis täheväravaid ning sellised teooriad ei saanud Emmerich´ilegi tundmatud olla. Kujutage nüüd ette minusuguse paranoiateaduste professori rõõmu avastades, et kogu lumeväljades mammutitega mässamine, roostikus hiigelindudega maadlemine, kassiga müramine ja kõrbeliival rahvastesõpruse sidemete tugevdamine hakkas vaikselt tüürima iidsete valitsejate saladuste poole lubades paljastada seda mida vabamüürlased juba teavad aga millest SLÕhtuleht veel ei kirjuta. Rõõm jäi aga üürikeseks. Ma annan filmile andeks, et kesk-aafrikas oli lumi ja seal elasid iraani päritolu rastafarid, ma annan andeks, et mõõkhambuline tiiger käitub nagu kiisu ja unustab uhke kiskja olemuse ning ma annan isegi andeks väärpildi justkui oleks orjad ja mammutid (!) ehitanud püramiide, sest see kõik oli lihtsalt üks fantaasialend. Küll aga ei anna ma andeks, et tähevalitsejate ja jumalapoegade teemat kuidagi ei arendatud vaid kõigest mainiti nii möödaminnes, näidati paar minutit. Film justkui kasvatas, võttis hoogu aga selle asemel, et lõpus väärilist mürtsu pakkuda, vaibus hoomamatult. Kuigi mulle vaatamise ajal meeldis, jäi lõpp nii mittremidagi ütlevaks, et kohe piinlik oli. 1,5/5
Tähevärava aktiveerimine.

6 comments:

Anonymous said...

noh eks nende asjadega olegi nii, et kui juba pikalt ennem oled ette valmistunud, sitavedamise prillid pähe pannud ja juuksed kinni katnud siis ei tee näkku lendav sitt pooltki nii palju halba kui see samune asi juhtuks sinuga siis kui kõige vähem ootad.

see stoory pool mind nii väga ei häirinudki, kurat sellega, on ikka tõsisemalt rumalamaid ajalookäsitlusi nauditud, AGA mis mind tõsiselt häiris olid need pestud hammastega, lakutud, raseeritud ja ripsmedushitatud koobastes elavad inimesed. see nagu nullis ära kogu filmi minu jaoks.

ahjah, selle peale kui rängal kõrbematkal oli esimene ärakukkuja eluaeg kõrbes elanud süsimust maratonijooksja kehatüübiga neeger, oleks tahtnud küll püsti hüpata ja kellegile "high five!" karjuda.

Trash said...

Vaat´need ongi asjad mida tuleb ignoreerida, sest keegi ei teinud ajalooliselt ja tõepäraselt tunduvat filmi, vaid pakkus popkornikat. No ma vaatasin ka alul, et mis rastapatsid ja disainitud nahkrõivad aga lõpuks tulevad vastu neegrid kellel on pilliroost kilbid ja sa lihtsalt lööd käega, vahet pole.

Sitaga näkku saamise koha pealt on sul aga õigus, kui ootamatult halb kirud rohkem ja kui ootamatult hea, oled õnnelikum kui muidu.

opstops said...

Kõik need lapsused mis filmist läbijooksid ei häirinudki, vaid pigem saigi saatuslikuks see, et kogu stoori oli seda võrd igav ja etteaimatav. Ei olnud mingit pinget ega põnevust. See et USA menufilmides näevad olenemata ajastust ja tegevustest kõik peategelased äärmiselt värsked välja on juba ammune tõde.

Trash said...

Ma alul, kui esimesed pildid ja jutud rahvani ilmusid, millegipärast arvasin, et tegu on One Million Years B.C.remake´iga. Selle filmi peaks ka uueks looma, saaks actiont nii, et vähe pole. :)

Ulmeguru said...

Mul tuli ka kõigepealt see remake'i mõte...

Anonymous said...

kusjuures see ei ole enam holliwoodis tüüpiline, et kõik, ajastust ja olukorrast hoolimata, näevad välja nagu pesumodellid.
aastatega on asi ikka väga palju paremaks läinud, esimesena meenub kasvõi Jesse "Brad" James kes oli ikka väga räsitud ja pesemata kogu aeg ning neid näiteid on veel küll ja küll, pigem ongi just haruldasemad sellised vääratused nagu too 10kBC