Friday, August 01, 2008

Crime Insiders - Paris Lockdown

Truands - Gangsters - Frédéric Schoendoerffer 2007

Istusin just mõnusalt peldikupotil, värske kultuurileht lahtilööduna põlvedel ja kilpkonnapea paistmas kui minu õhtust kvaliteethetke segas telefonihelin. Härra Nuks, Tartu linna filmihull, nimelt ei lasknud inimesel rahulikult tualettruumivaikuses töisest lastekasvatamise päevast hetkeks puhata, vaid kukkus kohe entusiastlikult seletama uuest prantsuse krimifilmist Truands, et kas mul on ja kas tema ka saaks ja kas on hea või halb ja kas mul mingeid muid krimifilme ka oleks. Mina ütlesin, et hakaku taas blogi pidama, siis annan. Nuks vastas, et tegi juba ammu oma blogimisega otsa jälle lahti, ma ise polnud lihtsalt viitsinud pidevalt tsekkamas käia. No muidugi, Filmiblogide kanalis seda ju pole ja nii jäigi herr Nuksi uued blogimised tähele panemata. Igal juhul tervitan ma eesti filmiblogimise grand-old-man´i tagasituleku puhul ja soovin jaksu kirjutamiseks. Olen Nuksile südamest tänulik, et ta mu tähelepanu sellele filmile juhtis, sest tegu oli parima sel aastal nähtud krimifilmiga. Araabia sünnipäraga kriminaalide elust rääkiv teos oli nn. hard-core thriller kus vohas vägivald ja vihisesid intensiivsetes tulevahetustes ( all olevail piltidel peetav "sõda" autoparklas ) lendu lastud kuulid. Teravalt lõikav põnevus, usutavad karakterid ja huvitav pilguheit Pariisi allilma võimuvõitlusesse kus vanad vanglates karastunud vanamehenässid peavad hoidma oma positsiooni kriminaalses hierarhias noorte ja hakkamist täis kuttide eest. Tegu oli justkui prantsuse Goodfellas´iga mida on kokku miksitud sarnase fataalse vägivallaga mida võime näha Hong Kongi põnevikes. Väheke stiliseeritud ja läikima loodud pätiglamuur aga seekord ei häirinud see mind karvavõrdki, vaid pigem hoopis idoliseeris revolvrikangelasi positiivselt. Eriti torkas see silma palgamõrvar Franck´i puhul aga kuna Benoît Magimel ( alumine pilt ) on lihtsalt nii cool näitleja, siis sobisid kõik kunstlikult efektsed hetked tema olemusega imehästi ning tegid temast selle filmiga mu lemmik prantsuse näitleja. Karm film, just täpselt selline nagu üks gangsterifilm olema peab. Kohe peale postituse tegemist hakkan lugema Nuxx´i blogi. Mees väitis, et on viimasel ajal vaid kriminulle vaadanud ja loodan leida vihjeid veel mõnest huuli limpsima panevast maiuspalast. 4,5/5
Üks kahest vangistatust lahkub ruumist suures kohvris.

9 comments:

Metsavana said...

Kirjutan siia sest hääletuse juures kommida ei saanud.

Ühesõnaga ära kuula neid Hollika hittide tallalakkujaid, vaata ikka Poola ulmefilme! :)

Trash said...

Kui mõnda diktaatorit välja ei karga, peab ikka rahva häält kuulda võtma. Tegelikult olen ise ka hämmingus, et tahetakse suva hollywoodi kräppi. Panis selle valiku sinna täitsa viimasel hetkel, nii sähvatuse ajel. Ja nüüd damn peab hakkama filme otsima, teistes kategooriates oleks mul lihtsam leida olnud.

Metsavana said...

Kui tuleb selle uitmõte pärast nüüd veel kannatada on ka jama.

Poolakad niipalju kui näinud tunduvad väga ässad ulmetegijad, hea oleks asjalikke vihjeid saada.

Trash said...

Vaata parem seda filmi mille juurde kommenteerima. Äge krimka oli, usu mind !

Anonymous said...

Metsavana, suu kinni
rahvas nõuab Hollywoodi


Lauri

Trash said...

Lauri, suu kinni!

Süda jahtub ära!

Anonymous said...

pull on see, et kõige kõrgemalt hindasid imdb-s seda filmi "Females Aged 30-44".
Kas seal oli piisavalt juhuseksi, kui oma mees istub kodus ja viiteid, kuidas menopausi vähemvalulikuks muuta?

Anonymous said...

üle 30'sed naised reeglina on oma menopausid juba paika kujundanud :)

sellest võibolla ka nende hea filmimaitse

Trash said...

Filmis oli üks keskealine naistegelane kes soovis saada last, ning hiljem elas üle tragöödia. Võib-olla elati talle kaasa, samastuti kuidagi. Juhuseksi aga on tõesti palju, üks sissetulekuallikas pättidel on hoorad ja loomulikult tuleb need enna laenutussepanemist sisse sõita.