Wednesday, August 29, 2007

Some Folks Call It a Sling Blade

Some Folks Call It a Sling Blade - George Hickenlooper 1993

Billy Bob Thornton lõi kunagi nooruses stand-up koomikuna üles astudes oma ema tapnud ja aastaid vaimuhaiglas istunud Karl Childers´i hale-koomilise tegelaskujukuju ja sellest nohisevast käsi kokku hõõruvast längus õlgadega mehest sai üks tema esinemiste leivanumbreid. Aastaid hiljem sõbrunes ta kultusliku müstilise westerni The Killing Box võtetel lavastaja George Hickenlooper´iga ( dokumentaali Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse autor ) ja viimane sattus Karl´ist nii vaimustusse, et hiljem väntasid mõlemad mehed koos selle menukat lühifilmi. Kaks aastat hiljem aga istus stsenarist Thorton ise režissööri toolile ja filmis Sling Blade´i, täispika mängufilmi Karl Childers´i elust peale vaimuhaiglast vabanemist. Sling Blade oli heade näitlejatöödega indiemaiguline linalugu, vaikne ja südamlik. Kõrvalosas sai vilksamisi näha isegi Jim Jarmusch´it ja ka vanatoi Robert Duvall köhis välja paar lauset. Karl´i tegelaskuju oli sümpaatne ja tema "õigluse jaluleseadmise" aktsiooni tagajärgedest jäi hinge nukker tunne. Varane versioon Some Folks Call It a Sling Blade liikus väheke teistes toonides ja ma ei pea silmas seda, et film oli must-valge.
Lühifilm oli üles võetud Karl Childers´it vaimuhaiglasse intervjueerima mineva ajakirjaniku Teresa Tatum´i ( I love you Molly Ringwald ) vaatenurgast ja kinnipeetav tundus kohe teise mehena. Ontlik ja heasüdamliku Karli asemel oli põhjendamatute mõrvade eest hullumajja pistetud kurjategija kelle käitumine tundus veidra asemel hoopis ohtlik. Üles tõstatati küsimus kas sellise mehe vaimuhaiglast vabastamine on õige otsus ja ühiskonnale ohutu, kas Karl mitte taas sling blade´iga kedagi tükkideks ei raiu. Järjefilm annab küsimusele vastuse ja koos loovad nad nauditava terviku mis kindlasti annab kogu loost väheke parema ülevaate, väheke objektiivsema ja tasakaalukama. Võib öelda, et eelfilm kisub vähemaks Karl´i kannataja oreooli ja paneb tõsiselt mõtlema kui ohutud/ohtlikud on need vaimuhaiged keda aeg ajalt hullarist välja koju lastakse. Suurepärane lühifilm ja tugevad informatiivsed ekstrad DVD boonuste hulgas. 4/5
"Kaiser blade, some folks call it a sling blade, I call it a kaiser blade".

6 comments:

Anonymous said...

Molly Ringwald ajas kunagi filmis "The Breakfast Club" kõigil noortel poistel püksid telki. Vanast peast ta midagi erilist pole ja lisaks on ta juut.

K.

Trash said...

Eks ma seda noorust mäletangi. Minu jaoks oli tegija ikka Kuusteist küünalt.

Anonymous said...

Mul lähevad need kaheksakümnendate alguse noortekad alalõpmata segi, eriti need, kus kõigis mängis Rat Pack. Paar tükki oli veel.

K.

Trash said...

Brat Pack, ikka Brat Pack. Rat Pack oli Sinatra kamp.

Anonymous said...

Brat, Rat, Schmack pack, who gives a shit...

K.

Trash said...

Schmack pack, high five !