Tuesday, February 06, 2007

Jesus Camp

Jesus Camp - Heidi Ewing, Rachel Grady 2006

"Demokraatia on parim riigijuhtimise vorm seni kuni taevalik kuningriik laskub maa peale. Kuna aga jumalariik on peatselt saabumas võime me hüljata demokraatia põhimõtted juba praegu," kõneles evangeelne vabariiklasest lastepastor Becky Fischer raadiosaates. Diktor küsis talt nimelt, miks toimub evangeelsetes laste suvelaagrites totaalne vabariiklaste ja George Bush´i ( ka abordivastased kasutavad lapsi ära oma eesmärkide saavutamiseks ) propageeriv ajupesu, miks ei lasta lastel täiskasvanuna ise otsustada keda valida. Kaks naisrežissööri on selle masendava republikaanide pähetagumise ja jeesus horrori vaatajani toonud. Paar last laagrist on võetud veidike lähema portreteerimise alla ja läbi nende silmade näidatakse kõhedust tekitavat vaatepilti religiooselt fanaatilistest 12 aastastest kristlastest. Bushi lastearmee, nagu Mike Papantonio tõdeb, on vägagi sarnane oma islami fundamentalistlike enesetaputerroristide ja jihadi fanaatikutega. Nii mõnigi valgenahaline laps laagrist seaks endale pommivöö ümber, et kaitsta ühendriikidesse saabuva Jeesuse riiki. Ilma jäetuna kõigist lapsepõlverõõmudest, pidevas hüsteerilises hirmus Saatana ees ja väärastunud pildiga elust, on see põlvkond ohtlik igale riigiaparaadile. Nende näpp ei väriseks hetkegi nupule vajutades, kõik jumalariigi nimel, kasvõi kolmas maailmasõda. Seda dokki on valus vaadata igal lapsevanemal, nii palju lapsi nutmas hüsteeriliselt hirmust saatana kurjuse ees ja armastusest vabastaja vastu on ränk vaatepilt. Ega seda laagris valitsevat usuparanoiat kirjeldada saagi, peab ikka ise nägema. Loodan, et ETV ostab selle kunagi sisse, viimasel ajal on nende dokumentaalide valik paranenud ja tihti piilutakse ka liitlase kulisside taha. Mina olen õnnelik, et selle pahempidi maailmapildi ära nägin, ootasin DVD reliisi juba pea pool aastat. 4/5
Ortodoksne evangelist ja osav laste tunnetel manipuleerija Becky Fischer.

4 comments:

Elina said...

Limitlessi (jäin magama selle ajal muide) teema all oli sul see Jesus Campi minitreiler ja siis nägin, et ka terve film on varem ära nähtud. Vaatan, et keegi pole üllataval kombel tahtnud seda veel kommenteeerida. Minul on see film loomulikult ära nähtud, nagu ka paljud teised (usu)fanatismifilmid. Masendust see minus küll ei tekitanud (pigem ajas enamus totrust ikka turtsuma). Olen ka lapsevanem ning oma lapsi ilmselt sellesse laagrisse ei viiks, aga ma ei viiks neid ka paljudesse teistesse kohtadesse...
Pean ennast krislaseks ja mul on sellised asju seetõttu iseäranis huvitav vaadata, sest tundub, et inimlikku lollust ei ohjelda ka usk
ja Jeesus Kristus isiklikult. Nii see siiki õnneks päris pole, aga selle jaoks peab vist mõnda teist filmi vaatama...

Fanatism ja afektiseisundi tekitamine näeb samasugune välja igal pool. Nii usklike kui uskmatute seas, selles pole suurt vahet. Vahendid on sarnased ja tulemus on suht sama. Eestis näiteks võid sõnadega ristiusk, piibel, kümnis vms inimestes sellise hüsteeeria tekitada, et Jesuscamp on selle kõrval tore lastefilm. Ma olen seda nii palju näinud, et ausalt öeldes see jesus camp polnudki nagu enam midagi erilist. Kui tahad verisemaid elamusi, siis päris kaasahaarav dokk on ka Jonestowni massienesetapust. See oli ka päris kurb tegelikult.

adi said...

Sa oled näinud kuskil pahupidi silmadega põrandal väänlevaid ateistlapsi?

Jah ma olen nõus, et on olemas väga tulihingelisi, lausa peaga vastu seina jooksvaid ateiste, aga mul on raske uskuda, et see "Jesus Camp" on lastemäng võrreldes nendega.

adi said...

Muideks selliseid transis sonivaid noori tütarlapsi olen ka ise oma silmaga siin eestis ühel usuüritusel näinud. See oli ... parema väljendi puudumisel - hirmutav.

Lootsin hinges et äkki nad on midagi tarbinud, et saavad kaineks, lähevad koju ja on edaspidi normaalsed, aga karm tõde kogu asja juures on, et kahjuks olid nad täiesti kained.

Trash said...

Meil vist õnneks ei ole see seotud poliitikaga? Toompea nõlval põrkuvad kokku Ansipi ja SaVISAARE LASTEARMEED, uus lasteristisõda. Või siis marsib Isamaliidu noorkristlaste usuransis armee, et põletada maha vene õigeusu kirikuid kui väärusuliste saatanamanamispaiku.