Thursday, April 11, 2013

Eesti Popsi aastaküsitlus 2012


Enne kui word dokument arvutis prügikasti läheb, kopin selle oma blogisse. Küsimused ja vastused eelmise aasta lõpus Eesti Popsi poolt tehtud aastakokkuvõtteks.




1. Nimeta 10 parimat eesti plaati aastal 2012

10. Future Brain "2"

Kui nende eelmine, pool aastat tagasi ilmavalgust näinud, album oli hittiderohkem, siis aasta lõpus üllitatud ketas kompaktsem ning ühtlasemas meeleolus. 

9. False Pregnancy "Dance Your Meat Off" 

HC, grind ja crossover täpselt sellisena nagu olema peab. Grind´i albumi kohta ääretult mitmekülgne ning meeldejääv. Ja loomulikult tantsitab liha maha. Võiks muidugi hoopis rasva maha tantsitada, aga ...

8. Tartu Popi ja Roki Instituut "Biidermeier-psühhedeelia" 

No kes teine ikka julgeb Vaiko Epliku kohta baklažaan öelda, kui mitte need Tartu sulid?

7. Tont - Roheline järv EP

Mõtlesin siia kirjutada Hypnobooster, aga mu käsi on juba väsinud igat sorti "best of 2012" listide jaoks Hypnobooster kirjutamast ning seetõttu kirjutasin hoopis Tont. Aga oleks võinud ka kirjutada Taak või Estoner või Forgotten Sunrise.

6. Marko Mägi & Zahir "Maitsestatud kanad" 

Punk rock. Halb ja hea ja üdini omane.

5. Of Roofs, Genes and Stolen Meanings "One: Life to Learn" 

Eesti Refused? Loodan, et kui neid võrdleva rootsi bändi mehed paljastusid lõpuks nutvateks heaoluühiskonnas parasiitseteks jobudeks, siis ORGASM´i kutid suudavad pinda pidada.

4. K1llRGVP "Summer EP"

Spice Mouse´i vokaal on käesoleval 6 looga EP-l nii võõras, et pidin kolm korda lugema veendumaks, et tõesti see pisike armas tüdruk on siinsel plaadil kaasa tegev.

3. Ratkiller & Mavra split "Can You Keep the Secret? Can the Secret Keep You?" 

Koit Raudsepp ütleks Ratkilleri ja Mavra kohta, et eesti UG paremini hoitud saladus, aga eks popsikutel on avaram silmaring.

2. Põhjast "Thou Strong, Stern Death" 

Ei kummarda kellegi ees. Nagu nimi, nõnda ka muusika. 

1. Misha Mishajashvili "2012"

Misha Mishajashvili album(id) ilmusid silmapiirile just sel hetkel kui olin tugevas Stalini režiiimi revisionistlikult lahkavate vene filmide laines. Sain justkui alternatiivse soundtrack´i kõrvale. 


2. Nimeta 10 parimat eesti lugu aastal 2012

Punkte jagama hakata tundus mõttetu, sest esiteks ma ei oskaks eelistada üht-teisele, kuna need lood kõik on mingil hetkel aasta jooksul mu jaoks väga olulised olnud ning teiseks ei saaks keegi neist artistidest  (va MM) mõne teise kriitiku käest lisapunne mingi top´i koostamise jaoks. 

 Mедитация - Дверь закрывается ( http://meditatsiya.bandcamp.com/track/--5 )

Mitte küll otseselt eesti artist, kuid tugevate eesti sidemetega artist Alma-Atõ´st ehk siis ritualistlikku paganlikku ambienti Kasahhimaalt.

Maria Minerva - The Sound ( http://www.youtube.com/watch?v=O4YdBw8b3BI )

Aasta lemmiklugu aasta suurimat pettumust valmistanud albumilt.

Future Brain - Öö (Disco Mix) ( http://www.youtube.com/watch?v=StTN1pSuRiU )

Vanakooli 12" mix, tõsi küll maxi-singlilt ja mitte vinüülilt.

Ratkiller - 11 III 2012 ( http://www.youtube.com/watch?v=Su4RFbZVYrk )

Ratkilleril oli mitmeid killer-träkke, aga sõnuseletamatult on see mind pea aastaks kummitama jäänud.

Kuma - Who Is? ( http://kumaband.bandcamp.com/track/who-is )

Kogu album meeldib mulle väga aga see rada venitas ajukäärud sirgeks ning andis võtme millega uks Kuma maailmasse avada.

Red Samara Auto Club - Че ты начинаешь? ( https://soundcloud.com/dvigaitessuki/rsac-2 )

Tugevat connection´it eestiga omav vene artist kes selle looga pakub mustahuumori klassikat muusikalises vormis, kuid selle adumiseks peab väheke tundma venelaste mentaliteeti ning mõistma keelt.

Four Fingered Fisherman - Howl ( https://soundcloud.com/fourfingeredfisherman )

Millel teie viimati kuulasite witch house´i? Mina näiteks kuulasin eile. Ja üleeile. Ja eelmise nädala reedel peale joogaklassi

K1llRGVP - Lakeside (feat. Spice Mouse) ( http://k1llrgvp.bandcamp.com/track/lakeside-feat-spice-mouse )

Aastaks 2012 olid hipsterid hipsterid witch house´iga lõplikult ühele poole saanud ning see oli meeldivalt muutunud proledest jalgpallihuligaanide ning õllesõprade lemmikžanriks.

Possimiste - Clockworkbird ( https://soundcloud.com/possimiste/clockworkbird )

Piiri taga ülipopulaarne eesti neiu, kelle helirajad on meile lapsepõlves nähtud laste muinasjutufilmidest tuttavad ja nostalgilisest allhoovusest kantuna koheselt südamelähedased.

Kaldt - Helpless ( https://soundcloud.com/kaldt/2-kaldt-helpless?in=kaldt/sets/stockholm-syndrome-ep )

Veatu tugev tammumine, muusika kust puudub trikitamine ja nipitamine loo ahvatlemavaks muutmise pärast. Võtke sellisena nagu on. Ei pea meeldima.

3. Aasta petumus eesti muusikas (lugu, plaat, nähtus või nähtamatus)

 Maria Minerva viimane album oli minu jaoks pettumus. Plaadist varem avalikkuse ette toodud singel "The Sound" on üks aasta 2012 lemmiklugusid ja lootsin, et kogu plaadimaterjal on minu jaoks sama kindlalt tunnetatav ja esmakordselt midagi lõpuni fännitavat, kuid ei suutnud mu karedad töömehekäed sellest udust lõpuks midagi peos püsivat haarata. Sarnane lugu on ka mõne teise kodumaise artistiga. Samuti olen pettunud enese peale, et nii mõnedki sõpru-tuttavaid erutanud reliisid mind ennast ääretult leigeks on jätnud ning ma justkui ei leia seda nurka millega neile artistidele lähedale saada. Ei pea nende muusikat halvaks, vaid ennast kehvaks vastuvõtjaks.

4. Mis toimus leibelil endal aastal 2012 (reliisid, artistid) ja plaanid 2013'ndaks?

2012 oli TCD jaoks valdavalt kassettide lindistamise aasta - 8 erinevat kassetireliisi tiraažis 24 kuni 145 tk. Lisaks EDASI legendaarse "Prehistoric Relaxation" kasseti re-release CDR-il, Sorts / The Necroscopes singel, duubelkogumik eesti elektroonikaga ning Aameni teine autoriplaat. Aastaks 2013 on esialgu plaanis paari arhailise meediaformaadi ellu äratamine, paari kultusliku üheksakümnendatel ilma teinud bändi materjali saamine füüsilisele meediale, üks hea tantsumix´ide plaat ning kohe kindlasti midagi Cosmos Lagunalt. Samuti mõned pisikeses tiraažis kassetid nüüdseks juba läbi müüdud või selle äärel kõikuvatest TCD reliisidest. Püüan hoo sissesaada ka ühele soiku jäänud projektile ning teoreetiliselt peaks ka aastaaegade sarja lõpetama ehk siis tegema valmis kogumikud "Kevad" ja "Suvi".Kange tahtmine on käia samuti EDASI sahtlipõhjades tuhnimas ning sealt midagi välja kraamida.

No comments: