Tuesday, February 14, 2012

Shame

Shame - Steve McQueen 2011

Elan õnnelikult nagu lepatriinu, ei ole mure vaeva ega kohustuste taaka ja ainuke vasak on vast vaid kohatine pererutiin, kuid ka sellele on piisavalt vaheldust. Elu on ilus. Seetõttu on mul järjest raskem ja raskem leida midagi draamafilmidest, on need siis tehtud nii head kui tahes, lihtsalt tegelaskujude ning nende muredega samastumine on järjest raskem. Mitte nüüd, et empaatiat ei jaguks, vastupidi, see mõõdik on järjest täpsemini timmitud, vaid pigem on kogunenud teatud elutarkus mis filtreerib välja rumalaid käitumisi ja sõnavõtte nii, et kui mõnda totrust filmis näed, mõtled koheselt, et mis jumal küll neil ekraanil olevatel tüüpidel viga on, mis keelab neil oma elu normaalselt elada? Eks kõrvaltvaatajana ole muidugi lihtsam karakterite lollust märgata, filmitegijal ju põhimõtteliselt õigus kujutada kinolinal mida iganes, aga igal juhul on see minu jaoks üsna häirivaks muutunud.
Võtame nüüd selle Häbi. Steve McQueen püüab pigistada siit ja sealt, suunab vaatajat mingite segaste moraali ja eetikanormide labürindis, liiga õpetavaks ei lähe, aga juhtija ametit samuti maha ei pane. Otseselt ei moraalitse, aga üritab vaatajas mingeid tõekspidamisi seesmiselt rääkima panna. Minu jaoks oli film tavalistest inimestest kes elavad oma tavalist elu ning kellelgi ei tohiks asja olla sinna surkima minna, eriti veel püüdega, et justkui miski on väär või vale või peaks tegelases või vaatyajas häbi tekitama. Kellelegi ju haiget ei tehtud, elati lihtsalt nii nagu taheti ning igasugused viited, et võib-olla ole nii ilus, on lihtsalt üks mõttetu tühikriipimine. Täiskasvanute elu peabki olema selline nagu nad ise tahavad ja nende valikuid tuleb austada, mitte nende sirguses kahelda.
Ilus ja hea draamalugu, kuid nagu milleks üldse vändatud? Järsku pornotööstuse soovil, sest näidati ju mille ajel peaks oma keskpärase porrikollektsiooni prügikasti viima, et siis hiljem taas otsast peale koguma hakata ja sellega iharusekauplejate kukrut täita. Viska ära ja osta uus, sest vana koer uusi trikke ei õpi ja ega ei peagi niikaua kui kellelegi säärde ei hüppa. 3/5
Magneto ei väänanud seekord rauda, vaid võlus liha märjaks ja libedaks.

No comments: