Friday, February 17, 2012

The Burrowers

The Burrowers - J.T. Petty 2008

The Burrowers ei hiilga just vaatama kutsuva posteriga ning kogu kaasas käiv b-filmi maik andis samuti edasi selget sõnumit, et selle filmi peale küll aega ei tasu raisata. Kahjuks sain ma sellest just niimoodi aru ning ei puutunud filmi peale esmakontakti. Oh mind rumalat! Ärkamiseks oli vaja sõbra soovitust kes küll oma arvamuses oli minust tagasihoidlikum ning kiitusega napim, mainides vaid, et tegu ühe mõnusa pühapäevase meelelahutusega, kuid hea, et üldse jutuks tuli, ilma väikese tõuketa oleks see suurepärane westerni-horror-põnevik üldse masinasse minemata jäänud.
The Burrowers on kõike seda mida sa teadlikult või alateadlikult ootasid kakajunnilt Aliens versus Cowboys. Esiteks on loodud täiesti töötav maailm olenditega kes maa seest välja ronivad ning inimesi röövivad. Võib ju väheke kahelda, et kas ikka seesugused vihmaussid kogu prreria ulatuses nii vilkalt tegutseda saavad, aga ei huvita, sest nende käitumismaneeride põhjused olid kenasti vaatajani toodud ning samuti põhjused miks inimesi röövida. Viimane oli üsna creepy, hulga õudsam ja häirivam kui kollid seda ise olla suutsid.
Suur pluss tuleb ka kahest nüüdisvesterni põhinäitajast, ehk revisionistlikust suhtumisest indiaanlastesse, kus sinikuued näitasid taas üles oma kangelaslikkust (mainimata ei jäänud isegi tubakakott) ning kuuli läbi suremise juhuslikkus, langemine ilma heroilisuseta, vaid lihtsalt saatuse poolt juhitud tinakuuli läbi. Mis aga kõige rohkem mind filmi armastama pani oli naasmine vanakooli eriefektide juurde. Tänapäeval oled juba nii harjunud, et kõik jubedikud luuakse arvutigraafikaga, et klassikalisi kummist jõletisi nähes läheb paratamatult hing soojaks. Väga targalt liikuma panduid elajad, nutikalt välja mõeldud ja professionaalselt teostatud, vaatad ja tunned, et parem vaeva näha make-up artyistidel ning silikoonivalajatel kui taas laste mõnel nohikul progemisega tegeleda.
The Burrowers oli film kus usutavad westerni ja horrori elemendid, fantastiliselt hästi loodud kõhe atmosfäär ning päris vastik "piduroa" ettevalmistamine, enne kui maaalused lauda istuvad. Õnneks veel ka piisavalt tagasihoidlik, et igat surti liialdustest ja odavast ägedusest hoiduda. B-film mis suutis horror-westerni minižanris enamat kui mitmed varasemad linalood. 4,5/5

No kes sellise postri peale oskaks väärt filmi oodata?

4 comments:

Anonymous said...

Kobe tükk tõesti, häiris ainult see, et enamus "rünnakuid" leidis aset suhteliselt hämaras, mis muutis need äravahetamiseni sarnaseks. Hoiti siis efektide ja grimmi pealt kokku või oli see taotluslik aga liiga palju jäi ainult vaataja fantaasia hooleks.

Trash said...

Kas seal järsku sellist teemat ei olnud, et loomad-elukad tulidki just pimedas pinnale?

Anonymous said...

Eks teinekord ju "osavad" filmitegijad valgustavad ka öised stseene aga eks nii nad käitusid jah.

Trash said...

Ennast nagu see ei häirinud ega silma hakanud, vähemalt ei mäleta, et oleks. :)