Friday, December 23, 2011

Justified - 1. season

Justified - 1. season - created by Graham Yost 2010

Peast soe US marshal saadetakse Miamist, kus mehe päästikusõrm liiga kergelt konksu tõmbub, minema ja määratakse kodukantti, Kentucky osariigis asuvasse Lexingtoni, asumisele, see tähendab tööle. Oma arust sirge ja aus tüüp marsib naabruses asuvasse Harlanisse, et lapsepõlvesõpradel kätt suruda, kuid selgub hoopis, et nood on kurjale teele läinud ning õlleklaasi taga mineviku meenurtamise asemel, tuleb hoopis politseitööga tegeleda. Kauboi on muidugi valmis kohe härjal sarvist haarama, lubab kõik endised sõbrad trellide taha pista, sest tema on suurilma elu näinud tsiviliseeritud inimene, teised aga kombetud maamatsid mägedest.
Episoodid 1-9. Paras jura ja lastekas, aga üllatavalt muhe vaadata nii, et seda tunnet justkui peaks pooleli jätma või oleks igav, küll ei tekkinud. Peategelane oli ja jäi nõmedaks (erinevald Deadwood´ist), kuid samas pakuti piisavalt lahedaid kõrvaltegelasi ning ka iga episoodi sisse pandud lugu ei häirinud nii palju kui tavalistes krimisarjades. Jooksis ka põhistoori, kuid esimese üheksa episoodi vältel oli see vaevu hoomatav, kuna stsenaristid olid ametis coolide naljade ning ebaloogiliste, kuid muhedate petturilugude väljamõtlemisega. Elmore Leonard oli üks kirjutajate kambast, tema lühijutule ehitati üles kogu seriaal ning eks see andis juurde talle omast mustahuumori buusti mis lõpuks muutis jura seriaali täitsa tsillitavaks muuta.
Episoodid 10-13. Kolmes viimases läheb edasi vaid põhiliin ning asi on kohe poole huvitavam. Igatsorti prügikalast kelmid ning relvakangelased on asendunud karmide meestega kes keedavad ja müüvad meth´i ning ei lase noortel oksedel enesest kõrgemaks sirguda, vaid niidavad julmalt tinaga maha kõik mis ette jääb. Huumorit vähem, tapmist ja põnevust rohkem. Peategelane jäi ebasümpaatseks, lausrumalusi leidus nagu ennegi (eriti ajas närvi see CSI-tüüpi jama kus üks mees teeb kõigi korrakaitse ametkondade töö ära) ja laipasid oli ühe krimiseriaali sesooni peale liiga palju, kuid lõpuks lükati asi põnevalt käima ning eksperdid räägivad, et asi alles teises hooajas läheb käima. Vaatame-näeme! Justified oli meelelahutuslik loll seriaal. 3/5
Hillbilly redneck meth dealers.

No comments: