Wednesday, June 15, 2011

The Making of '...And God Spoke'

The Making of '...And God Spoke' - Arthur Borman 1993

 Elu aeg saastafilme tootnud sõpradepaar, filmilavastaja jja produtsent, on lõpuks sattunud suure raha otsa ning valmis ekraanile tooma eepilise massiivfilmi: kogu piiblis toimuva ekraniseeringu. Suurprojekt hakkab aga vaikselt tükke kaotama, alul venib võttegraafik ja hiljem oskab iga meeskonnaliige tahtmatult filmitegemist pidurdada või saboteerida. Miski ei lähe nii nagu vaja, küll pole kostüümid õiged, näitlejatevalik väär või lihtsalt keegi kaotab filmirullid, jamab heliga ning jookseb rohkem suitsupausile kui passib platsil. Tegijate tiim võtab aga kõike iisilt, sest tüüpiliste b-filmi tegijatena nende jaoks anything goes ja neile jääbki arusaamatuks miks seda lõpuks lindile jäänud kaost korralikult hinnata ei osata.
Mockumentary´d on lahedat ning tore oli tõdeda, et käesolev film oli säilitanud minu jaoks oma eheduse. Kartsin nimelt, et tosin aastat viimasest vaatamisest on muutnud mu standardeid žanri suhtes ning And God Spoke ei olnud lihtsalt hiljem nähtud linalugudega samal tasemel. Peale pooletunnist vaatamist aga pidin tõdema, et etteheiteid teha ei saa, kõik on nii võlts kui veel olla saab ning samas vaimustavalt koomiline, minemata rollist välja, ehk siis paljastamata, et tegu on komöödiaga ja mitte dokfilmiga. Või ütlen nii, et välja ei mndud dokumentaali raamist, komöödia tundis koheselt ära.
Jagaks nüüd korraks mockumentary´d kahte gruppi millest esimene püüab huumorit hoida võimalikult tagasihoidlikuna, et reaalsustunne ei kaoks ning sellisteks kus komöödialik tobedus on tugevalt esin ning viimases grupis teeb And God Spoke koos Christopher Guest´i filmidega jst seda kõrgemat pilotaaži. Etteheitena, et lõpp hakkas väheke lonti vajuma, hoog rauges ning lõpus olev väike twist ( no see, et mis juhtub halbade filmidega filmifännide ringkonnas ) oli sobimatu, kuid muidu tõstan mõlema käe pöidlad üles ning lisan sinna veel kuus sõrma kah. Mockumentary ja smart-comedy fännidele kohustuslik. Koos Living In Oblivioniga üks parimaid filme filmitegemisest. 4/5
Jumal, Jeesus ja filmitegijad.

No comments: