Sunday, April 10, 2011

Norwegian Ninja

Kommandør Treholt & ninjatroppen - Thomas Cappelen Malling 2010

Norramaa südametunnistus on kuningale otseselt alluv kohalikest ninjadest koosnev erigrupp kes jääb lõpuni truuks, samal ajal kui mitmed erinevad fraktsioonid püüavad kodumaad kallutada lääne või ida suunas. Tegelikkust fiktsiooniga segav linalugu on kantud kaheksakümnendate algusesse, külma sõja lõpuaastatesse ning tutvustab sovjeti kasuks spioneeriva Arne Treholt´i arreteerimise tagamaid, peent mängu kus üksteist püüdsid üle trumbata CIA lakeid ning tõelised Norra patrioodid ja iseseisvuslased, ehk norra ninjad.
Dokumentaalkaadrid asetatakse teise konteksti ning pakutakse vaataja jaoks kulissidetagust maailma, tõelist konspiratsiooni segatuna komöödia ja bondiliku actioniga. Ajalugu saab alternatiivse mõõtme, kuivad faktid muudetakse lõbusateks magusateks ning vaene reetur Arne Treholt rehabiliteeritakse kangelaslikul moel.
Kindlasti pannakse see film HÕFF-i programmis pühapäeva hommikule, sest muud moodi kui pohmellis peaga kerget meelelahutrust otsides ei kujuta ma selle vaatamist festivalil ette, sest eelmiste päevade roidumusega ning järsku juba uue lahti korgitud õllega, sobib see norra komöödia kohe kindlasti. Piisavalt vaimukas, tegevusrohke ning tobenaljakas, et kerge tundega 75 minutit lõbustudes mootor taas käima saada. Ühtaegu retrohõnguline ninjafilmide paroodia ja samas ka tugevama tooniga poliitmockumentary, lisaks eepiline isamaaline ohverdus. Well, film kus viikingite järeltulijatest ninjad treenivad maadeldes huntide ja ilvestega nagu põhjamaa shaolinile kohane. 3,5/5
Tundmatu rahvuskangelane.

No comments: