Saturday, April 23, 2011

The Bostonians

The Bostonians - James Ivory 1984

Lavastajatoolis James Ivory ja taaskord ette võetud Henry James´i romaani ekraniseering. The Europeans oli minu jaoks eelmisel aastal nähtud linalugudest üks vaimukamaid ja sarnast elamust lootsin ka bostonlastest, kuid nii peent teravust ja vimuküllust kui Ivory varasem James´i ekraniseering oli, siit kahjuks ei leidnud. Euroopa sugulaste ning puritaanidest jänkide vastuseisu asemel pakuti naisõiguslaste liikumise ning meeste vastandumist. Näidati, et kui ikka loosungite taga tuksub armastust ihkav süda, siis ei ole šovinismijuttudest kasu, lõpuks leiab ka kõige põhimõttekindlam feminist end labase karuse mehe käte vahelt.
Selline mõnus koomiline film Bostonist pärit jänki ja Missisipist tulnud lõunaosariiklase vahelisest kuramaažist kus mees vedas lõpuks ikka pikema kõrre, tehes sellega ninanipsu kogu sajanditagustele feministidele.Ja kui juba feministid mängus, siis muidugi ka lesbid, sest ilma selle klišeeta ei suutnud ka käesolev film, pakkudes seeläbi aga hulga parema näitlejatööga kiindumust. Humoristliku lähenemisega ajastudraama, pilk hetke kui naised asusid end meestega võrdsele pulgale sättima. Nurjatud sellised! 3,5/5
Linda Hunt, Jessica Tandy ja Vanessa Redgrave olid võrratud nagu ikka, aga samuti sümpatiseerisid Christopher Reeve ja Madeleine Potter noorte armunutena.

No comments: