Wednesday, June 02, 2010

On the Beat

Min jing gu shi - Ying Ning 1995

Hiinas on kord majas. Seda võis näha juba filmis Qiu Ju kus korrakaitse ja õigusorganite hammasrattad jahvatasid süüdlasi küll aeglaselt, kuid lõpuks jõudis iga patt karistuseni ning seda võis näha ka käesolevas linaloos. Selle Yimou Zhang´i filmi paralleeli ei too ma sisse niisama, sest peale selle, et siinses filmis näidati korrakaitseorganeid oma tööd sihikindlalt tegemas, mainiti seda linalugu ka ennast, nimelt oli üks On the Beat´is tabatud petturitest pärit samas külast kust Qiu Ju´gi ja talle protokolli võrmistav miilitsaleitnantist peategelane ei saanud seda muidugi ( lavastajapoolsest austusavaldusest ) mainimata jätta. Tegu Pekingi miilitsajaoskonna tööst rääkiva koomilise draamafilmiga mis hakkab peale hulkuva koera püüdmisega ja tapmisega ning kui selgub, et peni oli marutaudis, peab kogu jaoskond, ehk kõik loomamõrvas osalenud kaitsesüstimisel käima. Öisest vahetusest koju, korraks pikali ja siis taas üles, et vaktsiinisüstimisele jõuda - pole siis lõpuks ka ime, et kui kuulutatakse välja ülelinnaline aktsioon marutaudi tõkestamiseks ning loomade konfiskeerimiseks, keevad miilitsatel koeraomanikega suheldes emotsioonid üle ääre. Ying Ning´i Pekingi-triloogia kolmas osa oli üheksakümnendate keskpaiga viienda generatsiooni lavastajate tüüpiliste võtetega film, tuues maaläheduse tagasi kinno ja filmides realsetes situatsioonides kasutamata professionaalseid näitlejaid. Paljud miilitsad mängivad filmis iseennast j situatsioonidki on elulähedased. Suurest särast jäi väheke puudu, kuid hea tundega kino pakuti sellegi poolest. Samuti oli huvitav esimesed võitlused koeraomanikena varakapitalistlikus hiinas, teema mis hilisemates sealsetes linalugudes ikka ja jälle esile kerkib. 3,5/5
Kaardipetturit üle kuulates.

2 comments:

a said...

Meil kunagi kooli juures ka tiirutas üks armas kutsu, kõik käisid katsumas ja silumas ja paitamas. Nädal hiljem käisid kõik kooli lapsed 7 päeva järjest linnas arsti juures süste saamas. Kõhtu, ümber naba.

Õnneks polnud suur kool.

Trash said...

No seal filmis oli sama asi. Kogu jaoskond, umbes 20 meest aeti koera püüdma j lõpuks materdasid sed kõik. Päev hiljem algas süstimine.