Sunday, June 16, 2013

Rectify

Rectify - created by Ray McKinnon 2013

Sundance´i filmikanali originaalsari ning vägagi Sundance´i mekiga, selline oma isa-ema suust kukkunud laps, mida võiks hästi ette kujutada ka festivalil linastunud filmina, kuid millele tõelise tugevuse annab just pikemat stooritellingut pakkuv miniseriaali formaat. Lugu räägib täiseas mehest, kes vabaneb peale 20 aastat surmamõistetute blokis istumist vanglast, kuna DNA analüüs välistab tema isiku ohvri vägistajana. Süüdistus mõrvas jääb siiski kohalike arvates pidama ja nii peab noore poisina istuma läinud mees elama väikelinna õhustikus, kus harvad tema tõelisesse süütusesse usuvad.
Kui alul tundub, et sari hakkab kriminulli pakkuma, kerima avatuks neid saladusi mille liiga kergelt tõlgendamise läbi poisike trellide taha saadeti, siis tegelikkuses on tegu ikkagi draamalooga, mille keskmes ühe isiku kohanemine vabadusega situatsioonis kus 20 aastat on elatud täiesti äralõigatud elu. Surmamõistetud on viibinud üksikvangistuses, ei mingit telekat ega ajalehti, aeg-ajalt vaid raamatud ning vestlusi naaberkongi asukatega ja nii tundub mehe jaoks kõik uus ja võõrastav, sealhulgas ka inimsuhted. Turvatunnet pakuvad vaid vanad riided, helikassetid ning Nintendo mängukonsool.
Väga ilus vaikne suurepäraselt kirjutatud seriaal kohanemisest, mille ainsaks tõrvatilgaks jääb jutt teise sesooni väntamisest, sest tegelikult pakkus esimene just sellise indiekinolikult kompaktse terviku mille lahtiste otsadega vaataja leppida suudab ning järg võib vaid ainult kommertslikumaid eesmärke kanda, panna rohkem rõhku hetkel vähe tähtsust omavale minevikule. 4/5

2 comments:

a said...

Suurepärane sari. Vaieldamatult üle mitme aasta minu suur lemmik.

Trash said...

Ma jah sellisel seriaalide lainel, täna küll vaatasin ka 2 filmi. Ja muidugi pole nädal üldse midagi telkust vaadanud, puhkuse värk, ya know.