Tuesday, August 28, 2012

Kidnapping - Sequestro

Sequestro - Jorge W. Atalla 2009

Nõukogude Liidu kokkuvarisemise järel lõppesid ka rahasüstid ülemaailsetele kommunistlikele liikumistele ning mitmed vasakpoolsed rakukesed läksid oma organisatsiooni toetamise pärast kuritegelikule teele. Valitsused ladina-ameerikas pidasid paremaks neid poliitaktiviste pista vanglatesse tavaliste kriminaalide hulka, et viimased meestest punase nii otseses kui kaudses tähenduses välja peksaksid, kuid läks hoopis vastupidi - terve vangla kuulas poliitiliste inimröövidega käe valgeks saanud mehi uute teadmiste janus ning varsti lahvatas kogu regioonis inimröövide laine. Kommarid küll vabandasid ennast, et nemad tegid asju õieti ja ausalt, käitusid röövitutega härrasmehelikult, samas kui õpipoisid peksid, vägistasid ning lõikusid ohvritele omastele saatmiseks kehaosi, kuid kogu idee kiirelt rikastuda ning teadmistepagas operatsioonide läbi viimiseks tuli just nende meeste käest. Sõna levis ja inimrööviga hakkasid katsetama peale retsidivistide ka tavalised pisipätid ning kitsikusse aetud inimesed - suhteliselt hõlbus rahateenimisviis levis kulutulena.
Käesolev dokumentaalfilm jagas infot möödaniku kohta ja intervjueeris nii ohvreid, politseinikke kui kurjategijaid, kuid valdavalt näitas Sao Paulo inimroovide vastase eriüksuse igapäevatööd. Filmi põhjaks oli ühe pereisa röövimise lugu, aga vahele mahtus veel viis-kuus jälitust ning erioperatsiooni ohvrite vabastamiseks. Tõsine politseitöö situatsioonis kus kahtlusaluseid on slummidetäied ning ohvri otsimine äärelinna hurtsikutekülast või kehvikutemajadest võrdub lootusega leida nõela heinakuhjast. Mitmed traagilised ja julmad lood, aga ka südant soojendavaid õnnestumisi ning pisarat silma toovaid pereda taasühinemisi. Mitme külje alt olukorda kuvav dokumentaal informatiivne põnevusdokumentaal inimröövidest Brasiilias. 4,5/5

Värskendav oli näha ka brasiilia politseinikke kes korrupeerunult pättidega kokku ei mängi, vaid südamega oma tööd võtavad.

No comments: