Sunday, September 18, 2011

Le Havre

Le Havre - Aki Kaurismäki 2011

Väga inspireeriv film. Minul tekkis ka kohe tahtmine mõnd immigranti aidata, saata näiteks Jim Ashilevi Londonisse, sest kaua vaene poiss kannatab siin külmal ja kargel eestimaal, mängides kohustuslikku kultuuri koloriitsemaks muutjat ja mustanahalist arvamuse ütlejat. Parem tal ikka oma rõõmsa ja kultuurselt rikka rahvaga koos olla kui tuimade ning mõmmide eestlastega maid jagada ja kui minu võimuses, siis teen kõike, et üht õnnetut mustanahalist aidata. Isegi raha on mul varutud samapalju kui läks Kaurismäki filmis vaja Jim´i suguvenna aitamiseks nii, et las käia, film muutis mind paremaks inimeseks ning olen valmis seda ka praktikas tõestama.
Filmi peategelane Marcel Marx käitus vaest immigrandipoisikest aidates kahtpidi hästi. Esiteks oli tal südamest kahju ning ta soovis noormeest emaga kokku viia, teisest küljest näitas ta aga üles suurt austust oma riigi vastu, võttes riigi õlult töö saata üks sisserändaja tagasi sihtkohta. Kindlasti oleks riik pidanud letti laduma kolmest tuhandest eurost suurema summa, et vabaneda ühest tülikast saabunust ja kui riigi kodanik võtab vabatahtlikult oma peale töö kutsumata külaline taas minema saata, on see aumedalit väärt tegu. Tõsi küll naabri juurde, kuid igal juhul on oma tuba puhas.
Kuulsin või lugesin juba kusagilt, et tegu 100% ehtsa Kaurismäki filmiga ja nõustun, kuid just se eht-kaurimäkilikkus ajas mind Le Havre´i vaadates närvi. Siis nagu võiks juba olla väheke teistmoodi kui pidevalt kaurismäkilikult mega-stiliseeritult anakronistlik. Ei jaksa enam neid toauberikas kolletavaid vanu tapeete, logisevaid iidseid busse linnapildis ja võltse vaeseid, kes sotsiaalabist vist oma rumalusest on keeldunud, vaadata. Ma olen sellest juba väsinud, see ei haara enam ega paku isegi muiet suunurka. Film on hea ja sümpaate huumoriga, kuid ma justkui enam ei jaksa, ei suuda austust lavastaja käekirja vastu endast välja suruda, kuigi jah, flic oli sobilikult vanakooli. Aga filmi sisu oli südantsoojendav. Vaadake ja kindlasti tuleb ka teil tahtmine mõnda immigranti aidata. Kui rahakott ei küüni selleni, et neid Londonisse smuugeldada, siis vähemalt leidke moodus neid üle lahe Soomesse vedada. Põgenik, teie südametunnistus ja mitteametlikult ka teie riik ütlevad Teile suured tänusõnad. Aidake oma värvilisi kaaslasi! 3,5/5
Nooruke "Jim Ashilevi" varjamas end "Tiigrikutsu" juures.

2 comments:

Tšeslav said...

ega head filmid matsi ei riku

Trash said...

Transformers kindlasti mitte kui nüüd üks parimaid filme näitena tuua. Mis tuletaski meelde, et peaks kolmanda osa samuti ära vaatama.