Tuesday, September 13, 2011

God's Cartoonist : The Comic Crusade Of Jack Chick

God's Cartoonist: The Comic Crusade of Jack Chick - Kurt Kuersteiner 2008

Jack T. Chick´i ühte koomiksit on kindlasti igaüks lugenud, selleks on "This Was Your Life!", mida jagati tänaval ning poetati postkastidesse. Ega omal ajal muidugi mõelnud selle peale, et kes võis selle joonistada. Ei pidanud ma pamfletti isegi koomiksiks. Nüüd aga selgub, et kõva underground kraam ning selle joonistanud kunstnik Jack T. Chick on lausa kultustegelane koomiksifännide hulgas. Mehe firma "Chick Publications" laseb iga kuu välja uue sedalaadi taskuformaadis koomiksi ning peale selle veel värvilisi koomksivihikuid, raamatuid ning isegi audiosalvestisi loengute ning sõnavõttudega.
Jack T. Chick on üks äge vanamees. Vanust nüüdseks juba üheksakümne lähedal, kuid jaksu ja tarmu jagub. Samuti tagasihoidlikkust, sest viimane teadaolev foto temast pärineb neljakümnendate lõpust ning tema hääl saadi viimati lindile seitsmekümnendatel. Mees nagu vari, ei mingeid intervjuusid ega jälgi tema elust. Tema elulooraamatu kirjutas ka koomiksikollektor kes hankis kõige otsesemat materjali mehe kohta vaid läbi selle, et oli ta firma meilinglistis ja aeg ajalt paljastas kunstnik ringkirjades reklaami laiali saates ka mõne killu oma eraelust. 20 aastat võttis kirjanikul aega kogumistööga tegeleda, kuni sai raamatu jagu materjali kokku.
Kõik Chick Publicationi trükised kannavad kristlikku sõnumit, kuid väga mitmes riigis ning hulgaliste organisatsioonide poolt on ta tooted keelatud või põlu all, sest mehe kompanii tööd (ta ise enam ammu ei joonista) ründavad armutult vabamüürlasi, katoliiklasi ning homosid. Kaastööd on tehtud mitme konspiratsiooniteoreetikuna kellest üks oli kristlusele pööranud masoonist nõid, teine organisatsioonist lahkunud jesuiit ning kolmas medõde kes haiglas patsiente eksortsismiga ravis. Kolm kahtlase minevikuga inimest andsid oma juttudel põhinevatele koomiksitele väga veidraid alatoone ning neid peetaksegi kirjastuse loomingu paremikuks. Kompromissitu padukristlik koomiksikirjastus, kuid nii friiki, et undergroundskened vaatavad ka harda austusega nende suunas.
Üle veerandmiljardi koomiksi trükkinud kirjastuse toodang on aga paras haruldus, sest neid väikeseid koomikseid keegi ei kogunud ega säilitanud. Kogu mõte oligi ju toota vaid kordkasutatavat piletit jumala juurde mille läbi lugedes minema viskad. Nüüd aga pakuvad kollektsionäärid kenasid summasid, et saada mõnda haruldast või muukeelset versiooni tuntud koomiksist. Arvan, et see 12 aastat tagasi postkasti potsatanud koomiks võiks eestikeelse tõlketrükisena kogujatele isegi huvi pakkuda, kuid nagu kõik teised, viskasin ka mina selle prügikasti. Põnev dokk huvitavast inimesest ja veidrast koomiksiskenest. 4/5
Kultuskoomiks.

2 comments:

Metsavana said...

Pildid tulevad jõle tuttavad. Huvitav kas tõesti jagati seda kraami ka Elvas.

Trash said...

Kindlasti. Kahju vaid, et siin ainult ühte koomiksit jagati, neid on ju ometi sadu trükitud.