Monday, August 01, 2011

Luther - 1. season

Luther - 1. season - creator Neil Cross 2010

Olen kindel, et paljud võivad käesolevat seriaali hinnata kõrgemalt, aga peale "Seda" seriaali ei saa mina enam ühtegi muinasjutulist politseikrimkat vaadata ilma, et kriitikaussid sees ei näriks. "See" seriaal oli ikka nii võimas, et arvatavasti tuleb ülelööja alles järgmisel sajandil, esialgu ei paista keegi sinnani küündivat, ikka pritsitakse realistliku kuva vahele odavat põnevust, ülevõlli veresaunu ja pealiskaudset suhtedraaat. Jajah, "See" oli ikka tegija ja tegelikult Lutherinigi jõudsin ma vaid tänu "Sellele" seriaalile, mängib ju siin peategelast DCI John Lutherit Idris Elba, ehk mees kes paremini tuntud nime all Russell "Stringer" Bell.
Ja mängib üht tüütut matsi kes justkui segu macholikust Vic Mackey´st ja inteligentsest doktor Eddie "Fitz" Fitzgerald´ist, kuid omab peale rusika ja mõistuse veel ka märatseva psihhi, suitsiidse kaotaja ning emotseva pisarapoetaja omadusi. Mees kes üheski episoodis ei unusta korrata, et ta on ikka hea ja teeb politseitööd, et inimesi aidata, samas aga nussides kõigi lähedaste elu ning rikkudes politsei siseprotokolli igal võimalikul juhul. Aga ta on hea ja õigluse ewest väljas ja selle pärast peab vaataja võtma teda positiivse tegelasena ja unustama kõik ta pisipätilikud omadused. Ta võib küll varastada, aga talle peab andestama, kuna ta ei valeta kunagi. Selline peategelane.
Sarja teine peategelane, ehk hüperinteligentne mõrvar kauni eneseteadliku neiuna oli hulga huvitavam lüke ning eks tema ja Lutheri veider suhe, kus mõrvar ja teda vanglasse saada püüdev politseinik, üksteist rasketel hetkedel vaimselt toetavad (Silence Of The Lambs anybody?) andiski sarjale huvitava selgroo. Läbiva liini peale oli siis ehitatud episoodide kaupa väikseid substoorisid kuni lõpuks kahes viimases osas lugu segi keerati ning sisse tulid tõesti täiesti ootmatud momendid. Kaks viimast episoodi olid justkui speedi all minek, pidevalt oli pinevus laes ja kiire samm sees. Ja lõppes veel üsna veidral moel, ehk siis sedamoodi, et teist hooaega eriti oodata ei kannata, vaid tahaks kohe teada kuidas suurest sitast pinnale ujuma hakatakse.
Naasen selle juurde, et sari on kindlalt kohe paljudele parem kui mu hinne seda märgib ja IMDb skoor annab vast isegi objektiivsema pildi. Ma lihtsalt ei kannatanud "musta karu" tema faking liigse enesekesksuse, ülevoolava mehelikkuse ning koduõpitud tarkuse pärast. Fitz oskas olla mõnusalt värdjas ja samas vaatajad nautisid tema psühholoogivõimeid ning teadmistepagasit. Luther selleni ei küüni, vaid jääbki etlevaks nupumeheks kes poolmüstiliselt haarab õhust teadmisi ning kõigi teiste aupaklike ahhetuste saatel lahendab järjekordse seeriamõrvarikeisi, rikkudes seadust samavõrra (no veits vähem) kui tema jälitatav. Muinasjutuline ja mitmeti ebausutav sari, kuid sitaks põnev vaadata sellegi poolest. 3/5
Võluv külm mõrval ja närvihaige emotsionaalne ment - kaks üksteist aitavat ning lohutavat paarilist.

No comments: