Thursday, August 25, 2011

The Crimson Petal and the White

The Crimson Petal and the White - Marc Munden 2011

Nooruke prostituut Sugar oli kirjandushuviline, luges nii moodsat kirjandust kui klassikat ja püüdis ka ise raamatut kirjutada, pannes paberile kogu viha meessoo vastu, kes teda lapsest saati seksuaalselt ära kasutanud oli. Juhuse tahtel viis elu teda kokku William Rackham´i nimelise boheemist tühitallajaga kes vabrikandist isa rahadel elades püüdis samuti kirjanikuna läbi lüüa, kuid anded selleks nappisid. Prostituudi ärgitusel ja abil asus William kirjanduse asemel end hoopis ärile pühendama ning leidis sellest suurema kutsumuse ja meelehea. Mõne aja pärast tundus Sugar rikka mehe jaoks asendamatu ärilise nõuandja ning voodikaaslasena ning noor kena prostituut hakkas oma tuleviku kindlustamise nimel end järjest tugevamini töösturi külge köitma, tungides isegi mehe perekonda.
Ärge laske end esimese episoodi muusikavideolikust montaažist häirida. See NIN´i Perfect Drug´i meenutava pildiga ja Londoni Notting Hill´i linnaosa õnnetute räpasust üle eksploiteeriv sissejuhatus on taotluslikult kaootilist laadi. Laudanumi võtnu halb uni nagu üks kriitik seda kirjeldas. Popiliku videopildi maik läheb aga peagi üle ning liigutakse hulga traditsioonilisemas BBC ajastudraama vormis, kuid Jane Austini laadseks õrnuseks ei minda kunagi, liiga palju verd, kust ja spermat selle jaoks lisaks veel vaaniv müstilise gooti õuduse hõng.
Sari annab väga hea pildi viktoriaanlikust Inglismaast, mitmed detailid muidugi nõuavad väikeseid eelteadmisi (meesteriietes prostituudid näiteks), et sarjas nähtavat Londonit ning klassikombestikku lõpuni mõista, kuid see ei ole nii tähtis. Sarja võib nautida ka lihtsalt kui moodsama lähenemisega kostüümidraamat kus head näitlejad ja tugevalt tuntav ajastu ängi atmosfäär. Juhin eraldi tähelepanu Gillian Anderson´i osatäitmisele, mul võttis ikka aega enne kui teda paksu meigikorra alt ära tundsin. Mõned küsimused jäävad vastuseta ning see väheke häiris, kuid muidu suurepärane moodsat ja vanaaegset segav draamasari. 4/5
Miss Sugar - noor tark ja südi naine.

No comments: