Thursday, February 28, 2008

Küsimused Eesti Ekspressi Areeni toimetusele

Vaatasin just Areeni aasta filmid 2007 ja avastasin, et pooled kultuurilehe tiimi poolt väljavalitud on tegelikult aasta 2006 filmid, mõnedel aga juba vanust pea poolteist aastat. Miks siis ei oleks võinud panna pealkirjaks "Areeni aastal 2007 vaadatud filmid" ja kaasata veel mõned 2005 ja 2004 ilmunud teosedki? Siis ma ei mõista? Like what? Valge varesena paistab nimekirjast silma Letters from Iwo Jima, mille kanditatuuri tõstmisele pole mitte keegi suurtest kriitikutest julgenud isegi nime alla panna. Kes selle filmi parimate teoste hulka esitas? Eh filmigurmaanid, vastake palun. Paljud nimekirjas figureerivad filmid ei olnud artikli ilmumise hetkeks ( 28. dets. 2007) veel festivalidelt väljapoole jõudnud. Loomulikult käis Rain Tolk The Darjeeling Limited´i Sügisballi tiimiga Veneetsias vaatamas aga kus näiteks nägi Maria Ulfsak-Šeripova There Will Be Blood´i? Kas tõesti kaks nädalat enne kirjutise avaldamist New York´i esilinastusel või käis hoopis mustast materjalist kokku klopsitud versiooni Fantastic Fest´il nautimas? Võin muidugi eksida aga kohatine kahtlus jääb, et uuriti välisajakirjanduses ilmunut ( Alar Niinevälja nupuke on kuidagi eriti kuiv ) ja avaldati võõrast arvamust enese nime all, sest vaevalt promoscreeneridki siis juba liikusid. Aga võin eksida. Võin eksida.

6 comments:

Soprano said...

Ma nägin There Will Be Bloodi vist Maria'ga samal päeval, 13. detsember!

Trash said...

Õigus jah, sa kirjutasid sellest ju oma blogis. Esilinastus IMDb andmeil oli 10 December 2007. Mis üritus see oli? Või mis pre-screeninguid eestis üldse kriitikuile pakutakse?

Soprano said...

Ise arvan, et suhteliselt kohe kui nad filmirullid kätte saavad teevad ka pre-screeningu ajakirjanikele jt. Mind kutsuti ka Eastern Promises eelmine aasta varem vaatama. Aeg oli neil mõlemal sama neljapäeval enne lõunat. Iga nädal vist siis näidatakse mõnda värsket filmi... Enam pole kahjuks kutsutud.
Rohkem peaks sellest teadma vist Lauri Jürisoo.

Trash said...

Lauri Jürisoo, high five!

Kuid loed, siis kirjutad! OK ?

Anonymous said...

siin üks link, mis tutvustab, millal mis on avatud ja lekkinud. Nende päevade järgi ei tundu see 13. dets võimalik. A mine seda eesti elu ja leidlikkust tea.

http://www.waxy.org/archive/2008/02/04/pirating.shtml

Trash said...

Tänud lingi eest, homme uurin. Praegu lõpetan filmi ja tuttu.