Monday, October 16, 2006

36 Quai des Orfèvres

36 Quai des Orfèvres - Olivier Marchal 2004

Märkate kaanepildi sarnasust Michel Mann´i Heat´i omaga? "Department 36" jääbki minu jaoks Heat´iga ühele tasemele nii sisu kui välise külje eest. Ainult good cops versus criminal mastermind asemel on kahe oma suva järgi seadust painutava politseiinspektori omavaheline konkureerimine ja vägikaikavedu. Poltseinikueetika ( nagu see sõnapaar reaalses elus midagi tähendaks) vastaselt ülepiiri minekud tehakse siiski pigem kurikaelte tabamise nimel, mitte ainult rivaalitsemisest tekkinud pingete tõttu. Kunagisi sõpru, nüüdseks eri osakondi juhtivaid karismaatilisi liidreid mängivad prantsuse kino kuldvara, näitlejad Daniel Auteuil ja Gérard Depardieu. Kui Auteuil on mu jaoks koguaeg sümpaatne püsinud, siis Depardieu muutus alles selle filmiga taas arvestatavaks tegijaks. Mees ikka lahmib liiga paljudes filmides korraga, kvantiteeti on aga kvaliteet kannatab. Siin filmis tal palju staaritseda ja rääkida ei lastud, ning kohe oli tulemus parem. Ka ettekasvatatud vuntsid andsid väärikust juurde.
Gérard Depardieu tiim...
Kohe tulid meelde teisedki vuntsidega mehed nii politseinike kui pättide hulgast seitsmkümnendate itaalia ja prantsuse krimipõnevikest. Prantsusmaa gängsterifilmides suudavad kurjategijaid kehastavad näitlejad alati ehedate bandiitidena välja näha. Ka mendid on suuremaltjaolt samalaadsed pätilõustad ja nii juba pool sajandit järjest. Kui jänkimaa röövlid muutuvad järjest stiilsemateks nii kõnes kui välimuses, jäävad konnaõgijatest kurikaelad kulunud vihmamantlile ja lössivajunud kaabule truuks. Ka noorte tuliste nagade asemal ajavad sealmail asju enamuses väsinud vanglakogemusega vanamehenässid, kõik kindlasti üle viiekümnesed. Prantsusmaa allilmas pole eputamisele ruumi. 36 Quai des Orfèvres sisaldas ühe meeletu automaatrelvadega actioni, mis meenutas juba mõne uuema sõjafilmi lahingustseeni. Intensiivne tulevahetus raharöövijate ja politseinike vahel jäi aga kahjuks ainsaks rajuks action kohaks, suuremosa filmist oli kriminaalthrillerile omaselt detektiivitöö ja üksikumad tagasihoidlikud lasud. Üle keskmise põnevik, hea vaadata aga ei midagi erilist. 3/5
...ja Daniel Auteuil´i pätipüüdjate kamp.

4 comments:

Nuxx said...

pane mulle kõrvale see politseikas, aitäh.

Trash said...

Saagu nii !!!

Anonymous said...

depardieu koha pealt nõus - mängib liiga palju ja ei rollid on sellised keskmiselt huvitavad. see film oli minu jaoks natuke liiga julm ja ekslpluateeriv - kusagilt keerati vinti liiga üle. aga vaadata võis ja depardieu vuntsid olid ka vinged. sellise lõustaga nagu temal ei saagi heakaelu mängida.

Trash said...

Mulle oli ta viimati sümpaatne All the Mornings of the World´is ja siis nüüd taas. Vahepeal oli mingi auk. He he !!!