Saturday, June 03, 2006

Train Man


Densha otoko - Masanori Murakami 2005

Annelinna krutskimeister härra Nuks pidi laupäeval Tallinnasse sattuma ja kartsin, et tuleb minugi ukse taha oma lanatud DVD-sid tagasi nõudma. Kahjuks ei peetud seekord mind oma külaskäigu vääriliseks aga tema filmi sain siiski ruttu laupäeva hommikul läbi vaadatud. Jaapani kino on jäänud küll tagaplaanile, kuid loodan tänu Rongimehe edule mu DVD mängijas,et tuleb kindlasti tagasi. Kitanolgi on kaks uut filmirolli tehtud ja veel posu samurai, yakuza ja bizarre filme nägemata. Kõikide heade filmide vaatamiseks pole kahjuks aega ja nii olen paratamatult kade kõigi jaapani otakude ja hikikomoride peale, kes peale teleka, videomängude ja arvuti millegi muuga suuremat ei tegelegi. Just üks selline klassikaline Akihabaras hulkuv otaku on ka noormees kes internetivestlustes kasutab sünonüümi "Train Man". Pikajuukselise vinninäo ellu saabub aga muutus tänu rongis kohatud neiule ja algabki jaapani versioon "Inetust pardipojast". Kuigi seda filmi peetakse üheks otakude elu parimaks kujutamiseks kinolinal, jäi minu jaoks väheseks just sellest samast fännimaailmast. Rongimehe hobisid ei näidatud peaaegu üldse, kord vaatas poes action figure´id ja siis mainis jutu sees oma anime lembust. Kodugi nägi üsna korralik välja, vaid supersangarite kujusi oli riiulitel. Tõeline otaku on ikka Kitano Dollsi kutt, kes endal silmad peast torkab, kui kuuleb, et ta iidol ei kannata enam inimeste pilke.
Kaunotar ja nörtti.
Densha otokos oli rõhk pandud hoopis otaku muutumisele tavaliseks (loe : inetuks japsi mesilõustaks) noormeheks ja ta chatroomi sõprade uuele algusele. Internetituttavad ja nende elu näitamine (abikaasade vaheline kaugenemine, hikikomori üksildus) olidki ühed tugevamad küljed linaloos. See on tegelik Jaapan, mitte vaid õitsvad kirsid, kimanod ja tee tseremoonia. Train Mani movie ei proovinudki olla kuidagi võõrandumise sotsiaalset probleemi lahkav, kuid see kõik oli seal tagasihoidlikult ja läbi huumori ära näidatud. Hea romantiline armastusfilm. 7/10




Piinlikust tekitavad Made In USA "otakud" Akihabaras.

1 comment:

Nuxx said...

Tere!

Kule ma arvasin, et sa oled tööl ja ei hakanud kella laskma sul ukse taga . Onju tore film Train Man, olen sama meelt , et no oleks võinud rohkem otaku-elu näidata , a las ta siis olla. Üks jaapani film on ju veel, Blister ehk Barisuta. Ma loodan see kompenseerib otaku friigi-geegi elu teema näitamise puudumise train-manis.