Tuesday, May 10, 2016

Pedigree - Live Experiment: Ritual Musick


Pedigree - Live Experiment: Ritual Musick
Pedigree Sonic Underworld / Trash Can Dance 2016
PSU 12 / TCD 101 kassett

1. Live Experiment: Ritual Musick 45:21

Kestus 45 minutit ja 21 sekundit. 
Kogus 90 tk. (45 Pedigree + 45 TCD)
Kasseti hind on 5 eurot.
Huvi korral võta ühendust Facebooki kaudu, kirjuta gtm242(ätt)gmail.com või küsi Pedigree merchiletist, nende kontaktidest.

Pedigree ise tutvustust ei vaja, sest kes ei teaks neid kohalikke industrialpioneere, piirinihutajaid ning masinaheli raskerocki vormidesse valajaid. Bändi, mis aastaid tagasi salvestas "Skeletal" nimelise albumi ning see püsib siiani parimate kodumaste muusikareliiside tipu lähedal. Küll aga võib natuke tutvustada käesoleva, 17. mail 2014 Snakehouses salvestatud ja nimekale kunstnikule H.R. Gigerile pühendatud eksperimentaalse kontserti helikeelt. Pealkirjas olevad sõnad eksperimentaalne ning rituaalne muusika ei ole õhust võetud, sest kohe kindlasti on see salvestis Pedigree üldisema masinmüristava riffiva raiuva räbalrocki kõrval hoopis teistlaadne kogemus, seda isegi vaatamata sellele, et tumeelektroonilist sugestiivsust on aeg ajalt nende albumitel ikka leidunud ja lähenemine, kui selline, ei ole bändile võõras. Siin tuleb aga mängu teine pealkirjas olev viide ja selleks on rituaalne muusika. Eksperimentaalne rituaalne muusika see ongi, vaikselt vagu vedav, hoop hoopilt end läbi kivi suruv. Töö monotoonsus, loitsu kordamine, jõu andmine, välja manamine. Elektronõidus, sämplimise šamanism. Ometigi ei muutu see kordamistel ja ülekordamistel põhinev müstikal voog liiga väljapeetuks, liiga elitaarseks, ega moodsaks, vaid eeterliku olendina hõljub kohapeal ka Pedigree rock´n´roll´i vaim, kiskudes kogu konsa fiilingut sinna kaheksakümnendate keskpaiga pungijuurtega industrialistide manu. Live Experiment: Ritual Musick kõlab ühteaegu justkui unikaalne vaimne rännak, räpasuse kihtide koorimine hingelt, aga samas ka nagu algusaegade vanakooli Skinny Puppy või silmini dope´is Revolting Cocks, mis omakorda keerab õndsa selginemisrituaali kummuli. Vaim pestakse puhtaks, aga keha määritakse sitaga kokku ning mürgitatakse seda mitme, nii ergastavalt pimestava kui unitavalt tumestava, keemilise ühendiga. Ma arvan, et H.R. Giger oleks selle austusavaldusega rahule jäänud ja kindlasti jäävad seda Pedigree suunatud kõrvalsammu fännama bändi sõbrad ja austajad.
Tegu on Pedigree Sonic Underworld´i ja Trash Can Dance´i koostöös valminud kassetireliisiga, kus said ära jagatud nii ülesanded üllitise valmimiseks, kui ka kassetid ise, jättes mõlema pisileibeli jaoks 45 eksemplari käsitsi nummerdatud 90-st. Meediana taaskasutatud selekteeritud TDK D 90 helikassetid, mille lindikestus lubas üle 45 minuti kestva katkematu live salvestise täpselt ühele kassetiküljele ära mahutada. Sama salvestis on kasseti mõlemal poolel. Bonne ja Joonas Raghusaare poolt kokku mõeldud kaanekujundusega vaheleht on prinditud kahepoolses värviprindis 120 grammisele paberile ning kassetil on värvuiprindis kleebised. Karp musta põhjaga. Sisekaanel oleva foto autoriks on Anne Sääsk.


1 comment:

tont said...

"There is hope and a kind of beauty in there somewhere, if you look for it."