Thursday, October 04, 2012

Filmiküsitlus - Tauno Maarpuu


Melomaanist Tauno küll ise muusikat ei tee, kuigi kusagil mälusopis justkui kumab, et ta mingit laadi elektroonilise mussi EP-ga on ta kunagi maha saanud. Igaljuhul hetkel tegeleb ta muusika loomise asemel selle propageerimisega - teeb saateid raadiokanalitesse, organiseerib Odessa Popi kontsertite sarja ning toetab skenet kollektsioneerides head eesti põrandaalust muusikat. Tauno on alati kohal huvitavatel muusikaüritustel, et kuulata värsket eesti saundi ning huvi korral kutsuda artiste järgmisel korral juba Odessa Popi ürituste raames organiseeritud pidudele. 

Nimi: Tauno Maarpuu
Tegevus: Odessa Pop (kontserdisari)
Facebook: Odessa Pop
Koduleht: Odessa Pop
SoundCloud: Odessa Pop
Bandcamp: Odessa Pop


1. Millised filmid sulle muljet on avaldanud, ehk mis on sinu lemmikfilmid?

Siin sobib mainida just vanu lemmikuid ajast, mil suure osa vaatamismenüüst moodustasid Aasia filmid  -  Takeshi Kitano kaunis "Hana-bi" ("Fireworks") ja samalt mehelt üks vähem tuntud filmike - "Getting any?" - puhtakujuline ja äärmiselt intensiivne jandikomöödia. Palju rumalat nalja, aga kokkuvõttes väga sümpaatne. Jaapanist veel ei saa jätta soovitamata meeldivalt lohutavat ja mõtlemapanevat sealpoolsuse filmi - "After Life" (Hirokazu Kore-eda, 1999). Sügava mulje on jätnud ka ammunähtud Cronenbergi "Dead Ringers" kaksikutest günekoloogidest, keda kehastas õõvastavalt hästi Jeremy Irons. Aastaid otsisin taga ja lõpuks leidsin Ebayst videokassseti filmiga, mida näidati kunagi 90ndate alguses Tallinnas "Armastus ja Anarhia" raames - Uus-Meremaa õudukas "Jack be Nimble" (alles nüüd märkasin, et oled sellest ka ise hiljuti kirjutanud). Osa selle filmi fluidumist tuleb kirjutada kindlasti noore minu vastuvõtlikkuse arvele, aga ka aastaid hiljem on tegu igati korraliku ja kõheda tükiga.

"Hana-bi"
http://www.imdb.com/title/tt0119250/
http://1.bp.blogspot.com/-mUyDmukgW2k/T9yCHsJlARI/AAAAAAAADJM/rQGPc1bbn_k/s1600/hanabi06.jpg

"Getting any?"
http://www.imdb.com/title/tt0110524/
http://www.fixins.com/blogtest/gettingany.jpg

"After Life"
http://www.imdb.com/title/tt0165078/
http://www.newyorkerfilms.com/administrator/movie_images/1311877894After_Life_5.jpg

"Dead Ringers"
http://www.imdb.com/title/tt0094964/
http://blogs.amctv.com/horror-hacker/dead-ringers-ponder.jpg

"Jack Be Nimble"
http://trash-can-dance.blogspot.com/2012/07/jack-be-nimble.html

2. Milline oli viimane meeldejääv filmielamus?

Rohkem kui filmid, on hakanud viimasel ajal köitma sarjad - võimalus minna sügavamale ja kauemaks teise maailma. Ei ole ilmselt eriti originaalne mainida, aga sai ära vaadatud "The Wire"  ja tuleb kiidukooriga ühineda. Sugugi ei jäänud sellele alla ka LA pahade politseinike elust rääkiv "The Shield" ja kahest eelmisest erineva, aga väga mõjuva vaibiga "Breaking Bad". Pärast "X-Filesi" meeldetuletamist ja sageli ka nautimist oli rõõm taaskohtuda agent Mulderiga sarjas "Californication" - mille ka rahulolevalt ära vaatasin.

Filmidest viisin end hiljuti kurssi "Lohetätoveeringuga tüdruku" algse ehk Rootsi versiooniga ("Milleniumi" triloogia). Tuleb tunnistada, et kõige esimene neist oli ikka kõige parem, kuigi piisavat kaasaelamist jätkus ka hilisemates.

Omal ajal olin ainult kuulnud, aga ei sattunud vaatama filmi "Sex, Lies and Videotape" (Steven Soderbergh, 1989) - nüüd sai lõpuks nähtud ja meeldis küll. Mõneti sarnases meeleolus on samuti sama ajajärgu tegija Hal Hartley filmid, mida ka olen üritanud tagantjärgi ära vaadata ("Henry Fool", "Amateur", "Simple Men" jne). Läbi filmide kattuvate näitlejate ja rohke dialoogidega kerge kiiksuga indie-kino.

Olen püüdnud osta ja vaadata Päevalehe Eesti filmide sarja. Varem kahe silma vahele jäänud filmidest meeldisid väga "Keskpäevane praam" ja "Inimene, keda polnud". Eesti vanadest filmidest oli hea avastus ka Mati Undi järgi tehtud "Võlg" (1966), mida kahjuks selles sarjas ei ole.

"Võlg"
http://eestifilmid.blogspot.com/2007/04/vlg-eesti-telefilm-1966.html

Sonic Youthi muusikaga tantsustseen, Hal Hartley "Simpe Men"
http://www.youtube.com/watch?v=kqUSTpL8RHo

3. Mis muusikat viimasel ajal kuulanud oled või julged soovitada?

Kuna muusika kuulamine, uue otsimine ja vana avastamine on päevatöö kõrval vaatet põhitegevus, siis millegi väljavalimine on küllaltki keeruline. Lihtsamaks läheb, kui jätta välja mp3-d ja vaadata vaid plaate, mis hiljuti koju kuhjunud on. Alati on rõõm kohtuda vana lemmiku Phil Elverumi uute tegemistega ja enamasti ei tule siis ka pettuda. Viimasel ajal tegutseb ta Mount Eerie nime all (varasemalt oli ta bändiks The Microphones), kellel hiljuti ilmus sel aastal korraga kaks plaati - "Ocean Roar" ja "Clear Moon". Kodukandi (Anacortes, Washingtoni osariik) loodusest jõudu ammutav ülevapoolne shoegaze + midagi Elverumile ainuomast, nagu ikka. Jaapani versioonis on need mõlemad ühe duubel-CD-na ka saadaval: http://www.pwelverumandsun.com/

Mount Eerie "House Shape"

Vanemast hevi-muusikast on olnud meeldiv (taas)avastada Black Sabbathi esimesi plaate ja soetatud ka Helloweeni parim album "Walls of Jericho" (1985) - ajast, mil seal laulis muhe kidramees Kai Hansen. Black Sabbathiga meenus, et alus on pandud uhiuuele Soome bändile - Seremonia, mis teeb varast Sabbathit meenutavat muusikat Soome keeles ja mõnusa humoorika lähenemisega.

Helloween "Heavy Metal (is the Law)"

Seremonia "Rock 'n Rollin Maailma"

Tänan Tauno!


Kaader filmist Getting Any?

No comments: