Saturday, November 26, 2011

Bandit Queen

Bandit Queen - Shekhar Kapur 1994

Kõige alamast kastist pärit 12 aastane plikatirts müüakse vanemate poolt lehma eest täismehele naiseks. Viimane viib noore kaasa koju ema majja kus tüdrukut mõnitatakse ning ega muidugi ka mees suuda pikalt kannatada kuni abikaasa vanemaks sirgub, vaid asub juba peatselt last vägistama. Viimane põgeneb mehe majast onu juurde, aga satub ka seal kõrgemast kastist pärit naabritega tülli ning satub politseijaoskonda kus kõik vuntsidega mendid teda maitsta saavad. Natuke hiljem vägistab teda kohalik bandiidipealik ning hiljem kogu küla mehed kes vaid soovi avaldavad. Vahele muidugi ohtralt peksu ja mõnitamist. Naine liitub lõpuks bandiitidega ja mõne aja pärast saab kohalikult allilmabossilt oma juhtimiseks isikliku röövlikamba, et alustada veerist võitlust teda mõnitanud suguvõsa vastu, maskeerides seda kastisõjaga.
Meie kurikuulus soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper olevat kuulujuttude järgi seda filmi nähes täiesti segadusse sattunud, sest ühest küljest kiskus tema ultrafeministlik südametunnistus teda vägistatud ja väärkoheldud naisele kaasa tundma, samas kui tema mõistus käskis aga naist vihata, sest multikulti poliitkorrektsuses tuleb austada igat kultuuri ja selle religioosseid ning ilmalikke traditsioone, isegi kui viimaste järgi oli Phoolan Devi ikka lits mis lits. Rahva naerualune number 3 olevat päevi sisemiste vastuolude küüsis vaevelnud ning lõpuks leidnud, et parem kui ta seda üldse ei kommenteeri ega filmis nähtu üle vestlust alusta, vaid ikka vanas rajas edasi rühib, ehk siis nõuab oma raske töö eest uut palgatõusu ja kiusab spordientusiaste ja kirikuliikmeid entusiastlikult edasi, unustamata vahele sarjata ka mehi, heteroid ja valgenahalisi üldisemalt.
Aga võib-olla andis see india linalugu talle ka inspiratsiooni haarata ühel päeval pihku püss ning asuda tapma kõiki neid kes teda inetuks naiseks on nimetanud (35 870 ohvrit esialgasel hinnangul), muutuda tõeliseks eesti laante bandiidikuningannaks kes maksab kätte nii isiklike solvangute kui üldise ebaõigluse eest, sest siin teda ju kultuuritraditsioonid ei kammitse. Ja muidugi nõuab ta naisbandiititele meesbandiitega võrdset palka ning nigeeria jooksubandiitide ja geikristlike bandiitide kaasamamist, selge see!
Eluloofilm ühest tuntumast India röövlist (keda peetakse samuti vabadusvõitlejaks) oli põnev ja kaastunnet äratav, kuid samas ka selgelt tundega, et koostöös inglastega valminult tugevate lääne mõjudega. Kohalike jaoks tunduks see kogu oma vägistamiste, armukestega, peredtraditsioonide hulgamise ning alastusega lausa pornofilmina. Phoolan Devi alustas peale vanglast vabanemist poliitikukärjääriga, kuid mõrvati kättemaksuks minevikus korda saadetud hirmutegude eest, aga sellest film enam ei räägi. 3/6
Lugesin netist, et Phoolan Devi´t mänginud näitlejanna on oma reaalse eeskujuga võrreldes täielik kaunitar.

2 comments:

Anonymous said...

guugli pildiotsing annab "päris" Poolan Devi kohta ka hulgaliselt pilte, nii et võid ise järgi vaadata, kui palju täielikum kaunitar näitleja on või pole

Trash said...

Ma peale kirjutamist vaatasingi, aga kuna mul endal puudub võime naiste ilu adekvaatselt hinnata, siis toetun ikkagi netiinfole.