Tuesday, January 19, 2010

Drowning by Numbers

Drowning by Numbers - Peter Greenaway 1988

Seekordsel vaatamisel püüdsin kohe pingsalt igat numbrit tähele panna, näidatakse ju filmi jooksul arve ühest sajani ja kibedamad vennad teavad öösel ka peast mis kaadriga milline järjekorranumber klapib. Esmavaatamisel taipasin seda numbrite jada alles poole pealt, nüüd aastaid hiljem taas vaadates olin paremini valmistunud, kõrval lisa silmapaar kaasa näol ning näpp pausi ning zoom´i nupul. Tegu on kinofilmiga ning telekaekraanilt jäävad paar numbrit tõesti ilma lähemale zoomimiseta nähtamatuks. Ei tea, võib-olla jäi mõni vahele aga arvan, et enam-vähem kõik arvud leidsin üles. Teismeliseea lõpus avaldas film rohkem muljet kui nüüd üle vaadates. Olin seda siiani pidanud lemmik Greenaway filmiks, kuid nüüd kisub The Draughtsman's Contract vägisi esimeseks ning uppumistesari jääb sinna kolmanda-neljanda kanti. No näed, juba ma ise ka loen arve - esimesed, teised ja kolmandad. Numbrid, numbrid, numbrid... Film aga pakub peale arvude veel ka dialoogis ja liigutustes peituvat hillitsetud taktikepitäpsusega vaimuteravust ning hulgaliselt iidseid rituaale meenutavaid pseudomänge millest vist Timuka Kriketi tuhandetest reeglitest ei saa aru isegi mängu loojad ise. Vaimustav teos, kuid kahjuks pandi pidur tosinkond minutit enne lõppu peale ning tiitriteni läks üsna vaikselt ja tagurpidikäiguga. Kuigi lõpus näidati otsest tulevärki, jäi vaimne tulevärk seal õhku laskmata. 3,5/5
Üks Smut, üks Madgett ja kaks Cissie´t.

2 comments:

GuidoMukk said...

Ka minu jaoks oli see kauges minevikus filmide-film. Seda näitas noor Kanal 2 (Taskad), kes otsutas et hakkavad pühapäeva päeviti väärtfilme näitama (nüüd naljalt selliseid apsakaid enam ei juhtu).
Aga ega ei julgegi uuesti vaadata, sest kardan pettuda.Selle eest ketran filmi soundtracki uuesti ja uuesti aastast aastasse.

Trash said...

jAH, VAATASIN SEDA MINAGI kANAL 2 PEALT, KAS NÜÜD KÜLL PÄEVAL, vaevalt. Minu arust oli see ikka õhtul aga eks K2 kordas ka omi filme. Üle tasus aga vaadata igal juhul, mina ei kahetse.