Tuesday, January 22, 2008

Stardust

Stardust - Matthew Vaughn 2007

Oh jumal küll! Kui vaid seda 55 aastast kortsulise näoga Courtney Love´i teisikut ei oleks teismelist neiut mängima võetud, saanuks sajaprotsendiliselt ja täiel rinnal nautida gigantselt head filmi. Kas siis castingul proovivõtteid ei tehtud? Kas oli oma osa alkoholil, millel on teada-tuntud võime naised kenaks muuta? Või seisis castingu eest vastutaval Lucinda Syson´il nii tugevalt silme ees Angela Chase´i tegelaskuju seriaalist My So-Called Life, et ta lihtsalt unustas vaadata milline näeb Claire Danes välja tänapäeval, 14 aastat tipprollist hiljem? 55 aastane on liialdus, kuid Danes nägi oma plaatinumblondide juuste ja pidevalt grimassis ning kortsus näoga küll üllatavalt narkouimas ja depsessioonis Courtney´ga sarnane välja. Lill oli täiesti närtsinud ja mingis tähesärast ei saanud seekord Claire Danesi puhul juttugi olla.
Inetud asjad öeldud ja muus osas jagub mul vaid kiidusõnu. Ammu polnud nii head ja tasemel fantaasiaseiklust näinud. Minule meenutas kogu film kangesti mõnda Final Fantasy seiklust kus noor tohman satub paleeintriigide ja eepiliste sündmuste keskpaika ja peab päästma nii printsessi kui maagilise kristalli. Oma teekonnal kohtutakse veidrate tegelastega, ristatakse võlujõud kurjade nõidadega ning otse loomulikult viibitakse huvitavalt disainitud õhusõiduki pardal ja külastatakse kirevaid bazaare. FF-ilik aga tagasihoidlikum, kuid mitte viletsam. Tuhme peategelasi ei tasu arvestada, kuid kõrvalosatäitjad olid küll kõik säraga kaetud ja lausa kiirgasid sümpaatiat. Briti komöödianäitlejate paremik ning hollywoodi veteraanid - koos loodi vaimustavast huumorist ja veetlusest küllastunud maailm. Naljad olid värsked ning suurepärased ja neid pakuti üllatuslikult lausa kahes jaos. Lastele korralikku visuaalset koomikat ja täiskasvanutele sõna ja žestivihjetega seksuaalse alatooniga peent huumorit. Mitte ükski, siis mitte ükski nali ei olnud labane ega sobimatu. Selline kiiduväärt saavutus aga tundub ühe keskmise kassafilmi puhul lausa võimatu olevat. Kinoelamus mille laadset polnud Transformeritest saati olnud, kahju vaid, et selle blondi tähega nihu läks. 4/5
Rollisobilik ja sobimatu Claire Danes.

16 comments:

Anonymous said...

Ma ei mõista, millest sa räägid, Trash. Mis ilmetuid barbisid sa siis filmide peaosadesse eelistad? Klaire sobis sellesse rolli, nagu nuga neeru. Ülejäänu suhtes olen sinuga peaaegu nõus. Üle pika aja väga kõva muinasjutukas. Kindel klassik. Läksin tugeva kõhklusega seda kinno vaatama, et oma 11 aastast väikevenda lõbustada ja avastasin ennast täiega nautivat tervet filmi. Alguses vaatasin igaks juhuks hästi ükskõikselt, olles veendund, et hea tava kohaselt rikutakse nagunii varsti mingi rämedusega kõik ära. Filmi edenedes ükskõiksus kadus, asendus mõnusa huviga ja lõpuks tekkis suisa mure, et äkki keeravad ikka labaseks vms. A ei kedagi. Puhas mõnu lõpuni välja. Ainuke asi, mis mind tõsiselt häiris, oli see piraadikapteni fetiši teema. Täiesti vale film sellise nalja jaoks ja peaaegu oleks terve filmi ära rikkund. Umbes sama mage, nagu sõrmuste isanda teises osas Legolase kuulus kilbil surfamine. Gaiman on muidugi pervert ja see on üdini tema nali, aga no milleks? Ilma selle stseenita oleks täiuslik muinasjutt.
Üks lõbus seik veel. 11 aastasele väikevennale film suuremat ei meeldinud. Kõik olla olnud liiga etteaimatav. Noh, et seda klišeedekompotti nautida, peab vist tõesti neist juba piisavalt küllastunud olema. Et siis lastefilm täiskasvanutele. A mida see Gaimani loome muud ongi. Kusjuures seda, et Gaimani ainetel, lugesin alles filmi lõputiitritest välja. See oli siis see "Tinn!" moment.

Lõvi

Anonymous said...

Vaatame muinasjuttusid? Su allakäik on kiirem ja põhjalikum kui ma arvasin...
11-aastane väikevend?

Lauri

Anonymous said...

Filmi pole näind ja tõenäoliselt ei näegi, aga piltide järgi otsustades on tõesti paras peletis peaosasse valitud.

Lauri

Unknown said...

Mõtle loogiliselt, kas täiesti kogemusteta ja amatöörist nooruk (nagu too poiss seal halvas Eragoni-filmis) või korralik ja rolli jaoks natuke liiga vana näitleja?

Anonymous said...

kusjuures sellest liiga vana kohast ma ei saa ka aru. ma pole muidugi raamatut lugend. tšikk oli seal siis mingi 12 vä? tähed nagu peakski sajamiljoni aasta vanused olema, niiet mingi teini oleks nagu veits imelik.

lõvi

Trash said...

Olgu, mõtleme, et täht võiski vana olla aga siis oleks ta ka kogenuma mehe valinud kui 18 aastase jõmpsika. Minu ideaalis oleks pidanud täht teismeline olema.

See piraaditransvetism oli veits nõme jah aga gaylik silmapilgutus sobis lõppu.

Ja Ralf. Peale pideva kulmukortsutamise ei teinud tsikk nagunii midagi nii, et näitlemisest ei saa enivei juttu teha. : (

Anonymous said...

tähe vanust arvestades on kõik ju visuaalselt loogiline. et tegelikult vanem piff üritab ennast jõnglasele sobivamaks kohukeseks moondada. iseasi, mida küpsem tähetar selles nagas peaks nägema. a ega muinasjutus olegi see faktikorrektsus nii teema.

Anonymous said...

lõvilt see eelmine kommentaar siis..
unustasin nime panna

Trash said...

Vanusega saime kompromissile, aga pead tunnistama, et paras krokodill nägi see täht ikka välja küll.

MI(dont)LF.

Anonymous said...

kõigega nõus, et hea film... 15 minutiga oli selge, et pole päris tavaline hollivuudi fantasyjamps ja igast asendist parem, kui narniad ja sõrmuste needsamused. ei teadnud, et gaimani romaani järgi, alles lõputiitritest sain teada. mis stari puutub, siis... alguses oli sama tunne, et miski jama chick, noh aga filmi edenedes passis ta sinna ossa suurepäraselt... ei lörtsinud oma mängu stampidega ära, vaid väga originaalselt mängis. ja väga hea näitleja on. väga hea

Trash said...

Häh! Mulle ikka ei meeldi. Ei meeldi, ei meeldi see vanamutt selles filmis.

Lauri said...

Ma nägin ka nüüd ära. Päris vaadatav, kuigi "täht" oli tõesti ilge. Aga Robert Deniro pedest kaptenina oli lihtsalt suurepärane. Lisapunktid aurupungiliku välgupüüdjate laeva ja seal toimunud tegevuse eest.

. said...

no aga mis siis on. uma thurman ja tilda swinton ja cate blanchett on samasugused kuivikud. nagu kuivanud lilled. peabki nii olema, see on mingi levinud typaazhi v2rk.
.

Trash said...

Elu on kuivanud lill!

Ivar said...

Näh, vana postitus jäi ette tänu kommentaariveerule...

Gaimani raamat oli tegelikult neljaosaline juturaamat, väljaandjaks küll koomiksikirjasus, kuid tegu siiski Vessi poolt ohtralt illustreeritud muinaslooga ja mitte koomiksiga. Vist oli 64 lk-d igas raamatus. Kuna illustratsioonid on asjas siiski üsna olulised, siis pole see ka romaan või novell, piltideta versioon (mis tõsist raamatuinimest ära ei peletaks?) anti välja vist alles siis kui film aktuaalseks muutus.
Kusjuures, Gaiman kirjutas selle minu mälu järgi puhtalt põhimõtte pärast täitesulepeaga ja päris paberile.

Film oli tõepoolest üllatavalt vaadatav. Ka muudatused olid minu meelest üsna õnnestunud, sealhulgas too piraadikapteni värk, mida raamatus ju üldse polnud. Filmis aga polnud jälle ükssarviku pea mahalõikamist... :)
Danes, too mullegi samas mainitud sarjas silma jäänud tibi, mind ei häirinud, kui, siis vaid tema soeng (raamatupiltidel on Täht üsna kahupäine). Pigem häiris mind hoopis Ricky Gervais. Aga vot tolle mehe kohta on Youtube'is päris lõbusat komprat. Otsige väljendit "Seona Dancing"... :)

Trash said...

Ma sain just complete My So-Called Life´i, peaks ükspäev taas tutvust sobitama.

... aega ei ole....

:(