Thursday, January 31, 2008

Mad Detective

Sun taam - Johnny To, Ka-Fai Wai 2007

Kowloni politseijaoskonnas töötas veidrate uurimismeetoditega politseinik keda kolleegid napilt kannatada suutsid. Kui aga mees otsustas politseiülema pensionile mineku kingiks lõigata oma pea küljest ära kõrva, otsustati hoolimata uurija kõrgest kuritegude avastamise protsendist, ta siiski vallandada ja suunata ravile. Viis aastat hiljem palub oma uurimusega ummikusse jooksnud noor politseinik "hullu mendi" abi ja koos asutakse läbi ebatraditsiooniliste meetodite tõde välja selgitama. Peatselt aga kerkib küsimus, et kui hull see räämas vanamees tegelikult on? Vaimudega suhtlemine ja taevaste märkide järgi mõrvari otsimine ei meenuta kübetki loogilist politseitööd, vaid viitab ajapikku järjest enam läbipõlenud mehe tõelisele vaimsele häirele.Mad Detective oli 100% Milkyway, ehk siis Johnny To ja tema lahutamatu sidekick´i Ka-Fai Wai tiimi film. Taas näidati üles ainuomast originaalsust, luues viimse keeruni pinges thrilleri vaid läbi ühe haige inimese nägemuste. Johnny to ei jaganud vaatajat vaimudemaailma viies The Sixth Sense´i tüüpi üllatusi, vaid pani Ghost´ilikult "vaimud" loomulike kaaslastena inimeste kõrvale elama. Nende olemasoluga harjus ootamatult kiiresti ja filmi müstiline sisu tundus ununevat kui mängu tuli reaalsuse ja abareaalsuse, detektiivi vaimse tervise küsimus. Johnny To järgis õnneks traditsioonilist rada, sest me kõik juba teame kui nõmedalt läilad on filmid kus vaatajat pettes pakutakse võltsversiooni toimuvast, et siis lõpuks saaks "selle twisti" ära teha. No teate küll, Haute tension ja tema kloonide tüüpi värk. Nõme! Johnny To peategelane jäi positiivseks kangelaseks, kuid lõpus suudeti ikka asju mõnuga kohe segamini ajada ja tuua sisse üllatavalt negatiivne lahend. Thriller nagu olema peab, vähe paugutamist aga palju pinget. Loodan, et teinegi eelmisel aastal linastunud ja HK sarnase nimega film, Oxide Pang Chun´i The Detective on sama hea kui põnevike žanripiire nihutava geniaanius To viimane meistriteos. 4,5/5
Hull detektiiv laseb end inspiratsiooni saamiseks elavalt matta.

4 comments:

paranoica said...

just selle twistini jõudmine enamvähem rikkuski ära põnevuse - siiski üle vindi keeratud;
ka oleks imho võinud tiba kauem viivitada Buni (v mis ta oligi) special useless skilli vaatajatele avamisega.

http://parararanoica.blogspot.com/2008/01/44.html review

Trash said...

Minu areust oli aga just lahe, et vaatajale avati palju kaarte ja hakati hoopis mängima sellele skisofreenia liinile.

Ja HK kinos sellist asja nagu üle vindi keeratud negatiivses tähenduses ei tunta. He he !

Johnny To, high five!

Anonymous said...

Tahaksin mainida, et üks parimaid filme mul viimasel ajal nähtutest (ning tänada sinu blogi filmi avastamise eest).
Ma ei ole just eriline "olgem nüüd dramaatilised, lõigakem kõrvad ära..ja siis näpud..kannatame nüüd igavesti"kiiksude fänn, ometigi Mad Detective esindas just kõiki aspekte, mida ma hindan aasia filmide juures. Mõnusalt, kuid ometigi usutavalt sürr, vaataja kaasamine filmi, tilk haaval info edasiandmine ja kõigele sügavama mõtte andmine.

Olles hiljuti ka Mementot näinud, peaks mainima kuivõrd oskuslikum oli Kai-Fai Wai taolise keerulise karakteri edasi andmises(vähemalt minu meelest) ning kohe kindlasti ei olnud filmi üle vindi keeratud! Kõik elemendid olid täpselt omal kohal, lõpp ei olnud a'la "nojah, seda oligi arvata" ja väga väga väga hea kaatrite montaaž. minu hinnang oleks 5+/5.

Trash said...

Tore, et meeldis ja kena näha sind minu blogi lugejate hulgas. Loodan, et suudan veel mõnda sinu maitsele sobivat filmi tutvustada. :)