Monday, January 21, 2008

Crocodile

Ag-o - Ki-duk Kim 1996

Käesolev Njutafilms´i poolt reliisitud ja Future Film´i poolt enkooditud DVD on Kim Ki-duk´i fännid kogu maailmas ja eriti aga veel koreas kihevile ajanud. Nimelt puudub esimesel meistri filmil siiani ametlik reliis nii kodumaal ( kus on vaid üks päevinäinud ja rariteetne VHS paari laenutuse riiulil ) kui regioon 1 maades. Aastatagune restaureeritud sari jäi vist The Birdcage Inn juures pidama, sest minu teada on Wild Animals saanud reliisi vaid Hong Kongi bootlegina. Nüüd siis avaldati debüütfilmi Krokodill nordic DVD ilma ingliskeelse tekstireata ja fännid on pettumusest lausa hullumas. Samas pole aga keegi viitsinud ka custom subtiitrite tööga alustada mis arvestades nordic reliisi ümber käinud kõmu on enam kui kummastav. Minul pole nordic´u vastu midagi, soome on ju mu teine emakeel.Mina jagan Ki-duk Kim´i filmid kaheks - enne The Coast Guard´i lavastatud terava ühiskonnakriitika ja neorealismiga draamad ja hilisemad kunstilisema ning esteetilisemama filmikeelega tööd. Loomulikult olen nii karm mees, et armastan kogu südamest varasemasse järkku kuuluvaid filme kui jätta välja Wild Animals ja tehniliselt uudne, kuid muidu meistriklassini mitteküüniv Real Fiction. Uuemad filmid nii emotsionaalselt ei mõju ja tundub, et režissööri täht on minu jaoks iga uue filmiga järjest enam tuhmunud. Crocodile oli roheliselt toores indiefilm ja just see ideede värskus, lõikelaua järskus ning filmi kohatine naivism olid suureks plussiks. Lavastajat ei seo veel kinematograafilised tabud, vaid pähe turgatanud idee viiakse ka kaamera ette, mis sellest, et reaalselt võivad mõned hetked naeruväärseina tunduda. Metsik jõud on see mis loeb ja seda ürgset poolloomalikku võimu omavad filmis nii mees kui naistegelane. Seda omas filmi tehes ka lavastaja ise. Esimene paraleel tuli filmi alul koheselt režissööri hilisema filmiga Bad Guy. See sarnasus ei liigu mitte ainult tänu Jae-hyeon Jo kui Kim Ki-duki varasemate filmide stampnäitlejale, vaid sarnasus peitub ka peaosaliste sado-masoliku suhte sarnases õhustikus. Crocodile oli justkui sammThe Night Porter´i, Les Amants du Pont-Neuf´i ja Bad Guy vahel. Filmi ühe kõrvaltegelase, väikese kilpkonnaga, kohtub vaataja aga hilisemas Birdcage Inn filmis. Hea debüüt, ragistav kino. 4/5
Sillaalused.

2 comments:

Unknown said...

Kas tegelased viimasel pildil istuvad sellesama Han'i jõe ääres, mida ka The Hosti koletis kõige esimesena ründas? Oleks nagu täpselt sama koht.

Trash said...

Ega ma teagi. Jõe ääristus ja sillad võivad ju ka sarnase konstruktsiooniga olla. Minu mälu järgi on ka Dirty Carnivalis sarnane jõeääris.