Monday, October 29, 2007

Coming Attractions : The History of the Movie Trailer

Coming Attractions: The History of the Movie Trailer - Michael J. Shapiro, Jeff Werner 2006

Käisime paar päeva tagasi Opsiga Levika endise baarmeni, legendaarse rockimehe Tambuucho sünnipäeval. Kuna me mõlemad oleme Opsiga palju rahulikumad pidutsejad kui aastate eest, siis võtsime vaid ühe õlle ja tegime toobi ja mõnusa jutuajamise kõrvale paar suitsu. Mina aga olen niimoodi ehitatud masin, et tavaliselt end ühe õllega ei narrita ning kui joon, siis hommikuni ja siis koduuksest käpuli sisse. See ühe õlle värk lööb mul lihtsalt mitmeks tunniks pea paksuks, ei saa õieti lugeda ega filmi vaadata. Nii oli ka seekord ja ega need paar sigaretigi tavapäevadel mitte-suitsetavale mehele head tee. Koju jõudes otsustasin vaadata trailerite ajaloost rääkivad dokfilmi, minutilisi trailereid ju ikka uimase peaga kergem jälgida kui mõnda psühholoogilist draamat. Ainult kooliraamatukogude jaoks mõeldud õppeotstarbeline kahe osaline dokumentaalfilm oli väga haarav ja informatiivne. Alustati maailma esimesest "trailerist", ehk reklaamkaardist filmile Le Cabinet de Méphistophélès, näidati visuaalseid ja ideelisi uuendusi, räägiti ala gurudega, demonstreeriti ühe trailereid tootva firma tööd musta materjali saamisest kuni kinokõlbuliku reklaamini ning lõpetati paari aasta taguste klippide lahtiseletamisega. Trailerite ajalugu nii põnev polnudki kui filmi lõpupoole pakutud vastused küsimustele miks tänapäeval kõik trailerid nii sarnased tunduvad ja miks filmi sisu pooleteist minutilises reklaamis ära spoilerdatakse? Ka gurude ideed ( "Õige trailer ei pea mitte inimesi kinno meelitama, vaid need kellele see film ei meeldiks eemale hoidma." - Andy Kuehn ) ja kunstilised visioonid traileri kui lühifilmi loomisest olid intrigeerivad. Sõna said nii filmiajaloolased, reklaamispetsid, lavastajad, kriitikud, filmikompaniide juhid ja isegi ülemisel pildil olev trailerite kuulsaim audionäitleja Don LaFontaine. Väga hariv dokumentaalfilm mis minu arust võiks vabalt müüdav olla, pea need studendid oma kooliraamatukoguga miskis eeliseisus olema. Isiklikud lemmikud olid Citizen Kane - The Theatrical Trailer ja Dr. Strangelove. 4,5/5
Tambetile ostsime duubelkingi - Ops Paul Verhoeven´i elulooraamatu ja mina sellest inspireerituna RoboCop´i DVD.

4 comments:

Anonymous said...

Kus peeti ja millal? Tamps läks Inglismaale?

L.

Trash said...

Kolmapäeval Levikas. Kõigi plaanide kohaselt pidi eile minema.

Unknown said...

Too MGM'i RoboCopi DVD on kõva väljaanne, nii Director's Cut kui ka Theatrical Cut + kõvasti lisasid koos kommentaarirajaga.

Trash said...

Tegelikult ma unustasingi Tambetilt nõuda, et ta DVD peale kingi üle andmist lähemalt uurida annaks. Kahtlen siiski kas Robocop on nii tähtis, et ma ise peaksin endale disci hankima.