Saturday, March 30, 2013

Bestiality - Dog Lay Afternoon

Bestialità - George Eastman, Peter Skerl 1976

IMDB tutvustas: "A young girl witnesses her mother having sex with the family dog. When her father finds out, he burns the dog alive. She is so traumatized by these incidents that she later turns into a nymphomaniac. She moves to an island and lives there with her own dog, having sex with various guests who visit her" ... ja kuidas sa peale seda ikka filmi vaatamata saad jätta, seda isegi teades, et see saab olema just nii halb kui sa ette kujutada suudad? Seks koeraga oli üsna mage, minul näiteks ei läinud kõvaks. 1,5/5

Oleks siis veel Lassie olnud.

Guitar Wolf - Dead Rock



Guitar Wolf - Dead Rock 2007

01. Kenka Rock
02. Koukousei Action
03. Making of Kenka Rock

Guitar Wolf annab vist iga kuu uue DVD välja, vähemalt iga plaadiga tundub küll üks pildipromokas kaasa tulevat. Väheke nagu väsinud tundega alustasin vaatamist, et vana lemmik ning justkui peaks ikka pilgualla saatma, kuid juba esimene lugu lõi hinge nii kõva raksatusega valla, et homme tarin tööle paar bändi CD-d ühes. Käesolev muidugi vanem asi, aga nägemata ta siiani oli, kuigi Koukousei Action´it olin YouTube´ist piilunud. Esimene träkk Kenka Rock oliaga ülim, puhas punk ja rock.

Room 237

Room 237 - Rodney Ascher 2012

Spalding Gray jutustas, et kord mööda maanteed sõites sattus juttu puhuma teepervel seisva naisega, kes hoiatas pea kohal lendavate UFO-de eest. Mõned miilid eemal oli aga UFO muuseum ja seal demonstreeriti talle kivi, millest võõrplaneetide lennumasinad energiat saavad. Spalding mainis ka ära, et oli just näinud naist, kes maanteel lendavaid taldrikuid pelgas, mille peale hakkas muuseumiomanik laginal naerma, ja väitis, et see naine on ju püstihull, kuna kõik teavad fakti, et lendavad taldrikud, kui nad käivad muuseumis olevastkivist "kütust" tankimas, ei saa laskuda madalamale kui 14 000 jalga! Tuli meeldeseoses käesoleva dokfilmiga, kus kamp filmihulle seletab, et mida nemad täpselt Kubricku "The Shiningust" välja lugesid ehk siis millise sõnumi lavastaja sinna sisse peitnud oli. Kes pidas kinolugu juutide või indiaanlaste genotsiidi allegooriaks, kes püüdis väita, et Kubrick kasutas filmi justkui appihüüdu, et teavitada rahvast Apollo 11 missiooni võltslikkuses. Igal juhul huvitav oli meeste ja naiste juttu kuulata ning kohe kindlasti ei vaata ma järgmine kord Shiningut enam selle pilguga, mis siiani. Kohe kindlasti ei vaata ma seda kohta, kus hotellimänedžer laua tagant tõuseb, et Jack Torrance´il kätt suruda, enam ilma naeruturtsatuseta. Film on meelelahutuslik ning mõnusat triviat ja filmitiimi poolseid möödapanekuid tutvustav, kuid paneb ka mõtlema selle üle mida inimese silmad näevad juhul kui ta seda väga näha tahab. Konspiratsiooniteooritega on tihti ju lõpukssama lugu, fakte saab kuhjata küll, kuid neid analüüsides jääb võimalusi mitmeid. 3,5/5

Tuba 237.

Wednesday, March 27, 2013

Thomas Köner - Nuuk


Thomas Köner - Nuuk 2004

01. Nuuk (Suite)
02. Nuuk (Air)
03. Nuuk (Day)
04. Nuuk (Night)
05. Nuuk (End)

Üks 22 minutiline ühtne träkk või träkkide kompositsioon. Mõnus kõla, ei tüüdanud, aga ega samuti üllatanud. Stiilideks eksperimentaalne minimalistlik tume ambient ning drone ja seda kõike võis vaikselt kaunilt leida. Visuaalideks lumine linna ning merevaade, meediakandjaks DVD-10, kus ühelküljel NTSC ja teisel PAL versioon.

Trash Can Dance approved event


Tuesday, March 26, 2013

Sawney: Flesh of Man

Sawney: Flesh of Man - Ricky Wood 2012

Äge mees see Ricky Wood ikka! On elu jooksul ära vaadanud 10 kannibalislasherit, ega ühtegi muud filmi ning otsustas siis ise lavastajatoolile istuda. Kuna kümme tema poolt varen nähtud linalugu sellest, kuidas maakolkas ühed insestist värdjalikud kiiksuga perekonnaliikmed noori neidusid tapavad ning õgivad, on ainus mehe peas ruumi võttev filmivaramu, siis loomulikut ei kujutanudki ta ette, et film võiks olla kuidagi teistsugune, omapärasemate lähenemiste ja detailidega. Nii üks ühele klišeedel liugu laskmist ei suuda minu mõistuv võtta, isegi kuri kääbus, öökima ajavalt tuttav üllatus-paha ning see viimase sekundi sitatwist olid kõik sees. Või mis ma juran! Oli ju ka originaalsust! Inbreed kannibalid harrastasid šoti mägedes parkour´i ja capoeira´t. WTF!? Sellest coolim ja noortepärasem oleks olnud vaid see, kui nad veel ka tekno DJ-dena koopasügavuses biiti oleksid ladunud, aga sinna maani lavastaja aju muidugi ei küündinud. 1/5

Mida väiksem inimene, seda vähem ekraaniaega.

Sunday, March 24, 2013

12 masendavamat linalugu


Võib-olla väheke veider valik "12 parimat..." sarja jaoks, kuid olen viimastel nädalatel tihti mõelnud just sellistele meelt mustavatele filmidele. Eks ta väheke masohism ole sedalaadi kinoga tutvust teha, aga kohe kindlasti on kõik soovitused kuldaväärt ning tasuvad pilgu peale panemist. Valik nagu ikka nendest mis esimese hetkega meelde tulid, ega pretendeeri seega ühelegi lõplikule edetabelile, et just sellised seal topis olema peaksid. Nagunii jäi mõni hiilgav kurb linalugu kahe silma vahele, ega jõudnud siia. Link viib pikema arvustuseni.

Famine 33 - Oles Yanchuk 1991
Oles Yanchuk on loonud mitmeid kodumaa ajalugu valgustavaid väärtteoseid, kuid käesolevas, Ukraina näljahäda kujutavas, linaloos on ta ääretu maitsekusega ühendanud teaberikkuse, traagika perekonna tasemel ning kinematograafilise ilu. Julm pilk aega mil Nõukogude Liidu valitsus näljutas kulakute ja rahvuslaste vaigistamise eesmärgil surnuks mitu miljonit ukraina talupoega. GULAG´i või asumisele saatmine võrdus siis kohati lootusega elule, samas kui kodutallu jäämine oli mõnes paikkonnas pea kindel näljasurm.

Threads - Mick Jackson 1984
Dramatiseeritud, kuid dokumentaalfilmilikku lähenemist pakkuv, visioon tuumasõja järgsest elust-olust Inglismaal. Kaos ja sellele järgnev inimkonna mandumine. Tugeva taustauuringuga tehtud ja seetõttu mõjub just eriti masendavalt, et konsulteerivad teadlased ei andnud filmitegijate käsutusse ühtegi lootusekiirt. Surm, surm ja surm peale haigusi ja nälgimist. Vaata samuti When The Wind Blows ja The War Game.


Jude - Michael Winterbottom 1996
Hävingule määratud armastuslugu. Vaataja ikka püüab loota elades peategelaste armastusele kaasa, kuid julmalt surutakse kõik "kõrvalekalded normist" tagasi õigetesse raamidesse. Kurb.

Living - Vasili Sigarev 2012
Mitmed isiklikud tragöödiad, kuid see on alles filmi algus. Tõeliselt painava atmosfääri loob režissöör alles siis kui kaotatud omaksed taas uksele koputavad. Sigarev on teinud tõsise julmadraama, kuid mis ometigi trügib horrori mängumaale ning teinud seda vastiku õõvastusega. Räbal tunne jääb peale filmi vaatamist päevadeks kummitama.



Oasis - Chang-dong Lee 2002
Chang-dong Lee on lavastanud mitmeid masenduse ja enesehävituslikkuse piirimail keerlevaid süngeid draamasid, kuid just käesolev film on minu jaoks jäänud tema loomingu tippu, sest on need teised nii julmad ja jõulised, kui on, aga Oasis seisab nendestki sammukese võrra eespool. Kõva stsenaarium, oskuslik teema ning karakterite ehitus.

Cargo 200 - Aleksei Balabanov 2007
Balabanov on 20 aastat hiljem tšernuhha ellu äratanud ning teinud seda veelgi süngemas toonis kui perestroika lõpuaja aus nõukogude kino seda suutis. Vanasõna ütleb, et tšernuhhat hinda tapeedi tooni järgi ning siinses filmis on kõikide ruumide tapeedid pleekunud, tahmunud, rasvunud ning poolenisti seinalt kraabitud. Selline on ka vaataja hing peale kinoga tutvumist.



Scum - BBC version - Alan Clarke 1977
Scum´iga on see veider lugu, et filmist on kaks pea täiesti identset versiooni, algselt tele jaoks tehtud ning hiljem hõbelina jaoks taas ümber võetud, kusjuures viimane on mitmest küljest tsenseeritud, mis ometigi ei seganud sellegi filmi ümber tekkinud diskussiooni ning nappi pääsemist ban´ist. Brutaalsemal televersioonil ei läinud niigi hästi, seda sai esmakordselt näha alles paarkümmend aastat peale valmimist. Sisuks elu briti tüüpilises noortekoloonias, ehk peksmised, vägistamised ja enesetapud. Uncut versioon Scum´i kinofilmist on võrdväärselt hea teletööga.

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo - Uli Edel 1981
Põhineb peategelase hiljem kirjutatud kultuslikul elulooraamatul, kuid filmis toimuva ajal on Christiane F. veel varateismeline tüdruk, kes heroiinidoosi eest oli kõigeks valmis. Lapsnarkari elu, ei midagi kaunist ega tujutõstvat. Junkiefilmidest on muidugi Requiem for a Dream samuti päris hävitav. Samuti on hea Uli Edel´i Last Exit Brooklyn.


Tombstone of the Fireflies - Taro Hyugaji 2008
Grave of the Fireflies anime on muidugi klass omaette, kuid soovitan vaadata ka samasisulist mängufilmi, sest nii mõneski aspektis tõi näitlejatega mängituna stoori mitmeid sügavusi paremini esile, samas kui anime tegi seda kõike lihtsalt kenama kuvana.

The Road - John Hillcoat 2009
Raamatut lugenud ikka virisevad, et film ei küündinud kirjasõna tasemele, kuid mina jäin vägarahule ning isegi tunnen head meelt mõningate välja jäänud lõikude puudumise pärast. Isa ja poja teekond läbi katastroofist lõhutud Ühedriikide pakkus sellist pilti, mida võis näha kolmekümnendate näljahädast laastatud Ukrainas. Tühjad teed ja tühjad majad ning kui kusagilt korstnast suitsu tõusis, siis tõenäoliselt küpsetati inimliha.

Don't Move, Die and Rise Again! - Vitali Kanevsky 1989
GULAG´ifilm mis otseselt ei näita elu vangilaagris, vaid selle läheduses olevas asulas. Haarava masenduse lõi õrnõhuke joon mis eristas vabu inimesi vangidest, sest esimesed olid üle võtnud viimaste vaimsed väärtused ja maei räägi siin poliit- või sõjavangidest, vaid platnoidest.


Na tebya upovayu - Yelena Tsyplakova 1992
Minu jaoks üldse kogu maailma kõige valusam film. Tegevuskohaks üheksakümnendate alguse venemaa lastekodu, kus sunniviisiliselt kasvatajateks määratud prostituudid ning naisvargad piinavad ning alandavad oma hoolealuseid. Kuva ajast mil lastekodulaste saatus ei läinud kellelegi korda, vaid uuskapitalistlikkus tuhinas väärtustati vaid raha ning seega varastati laste toidunorme ning isegi kaubeldi põngerjatega. Naistele, eriti emadele, ei soovita seda draamat kohe kindlasti mitte.

Boonus soovitus:

Blind Shaft - Yang Li 2003
Blind Shaft ei ole otseselt pisarat silma toov, ega hingehävingut külvav, kuid see-eest üks paremaid ja ausamaid Hiina olmerealismi pakkujaid. Filmitud poolenisti salaja ning ilmumisajal kodumaal keelatud olnud linalugu, kuigi viimane tegelikult tänapäeva Hiinas midagi tõsist ei tähenda - kinos küll ei näidata, kuid kino ees olevast putkast saab vabalt piraat-DVD osta. Jõuline draamalugu teatud laadi inimkaubitsejatest.

Häid "filmielamusi"!


Saturday, March 23, 2013

The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower - Stephen Chbosky 2012

Üks neist filmidest, peale mille nägemist on eneselgi kange tahtmine taas noor olla ning kuna see ei ole võimalik, siis vähemalt parem inimene. Et siis hea tunne jäi peale vaatamist sisse, aga see muidugi ei ole ka mingi ime, sest film teadlikult mängib märkidele mis minuealist haaravad, näiteks isiklikult ääretult tuttav The Smiths´i kuulamine, F. Scott Fitzgerald´i lugemine, vihjed Seatlle´i scene tekkele, kassettidele lemmikträkkidest koosnevate kogumike lindistamine või siis kasvõi kogulinaloo nukker-nostalgiline joon nii muusikas, kui situatsioonides. Isiklikke paralleele kisub välja mitmeid ja olen kindel, et linalugu meeldibki pigem 40, kui paarikümne aastastele, kuigi tegu ju noortefilmiga. Või siis pigem vanu noortefilme meelde tuletava noortefilmiga. Film on ääretult romantiline, ajastuhinge kandev ning paari traagilise noodiga. Tagasivaatena aastasse 1990 (+/- aastake) suurepärane võluv noortekas, mille ainsaks miinuseks pean ma ebasobilikku niininetatud tunnelilaulu valikut. Mitte, et lugu halb oleks, kuid nii laia silmaringiga terava muusikahuviga noorte jaoks eioleks tohtinud see Bowie tuntumate träkkide hulka kuuluv "Heroes" küll tundmatu olla. Veelgi paremini oleks aga aja ja hetke kokku võtnud mõni insider infokandjana töötav Pixiesé või Sonic Youth´i träkk. 4,5/5

Kiita tuleb kogu sõpruskonna karakterite ehitus, sest ühtmoodi sümpaatsed ja tõepärased olid nad kõik.

Tuesday, March 19, 2013

Kroma - Otsi mind Merkuurilt


Kroma - Otsi mind Merkuurilt
Trash Can Dance 2013
TCD30 CDR

1. Ommatidium 4:13
2. Hall toon 4:22
3. See sinine sinine taevas 3:51
4. Otsi mind Merkuurilt 4:50
5. Lainepikkus 440 5:02

Kestvus 22 minutit 31 sekundit
Tiraaž 50 plaati
EP hind 4 eurot.

Muusika Antti Turp
Kaanepildi autor  Fabio Pirovano"The Keep" 1998


Kroma lugu "Otsi mind Merkuurilt" meeldis kohemaid ja sai ka eesti elektroonilise muusika duubel-kogumikule "Estcon" pandud, kuid tõeline purustav armastus artisti muusika vastu, saabus alles träkiga "Ommatidium". Oli aeg kus ma lausa kibelesin töölt koju, et saaks vaid artisti Soundcloudi profiilist seda lugu kuulata. Alul kaheksakümnendate põnevusfilmi helitaustana tundunud rada hakkas vaikselt ennast mu peas Tangerine Dream´i muusikaga seostama, seda just saksa sündisauruste poolt ulmelisele õudusfilmile "The Keep" tehtud soundtraki läbi. Kui atmosfääriline "Ommatidium" oli suuna kätte näidanud, muutusid ka ülejäänud plaadil olevad lood kõlapildilt mu jaoks just seda kultusfilmi kummardavaks ning sellest sündis EP kontseptsioon ning väline visuaalne külg - müstiline ulmeline tume kõhe maagiline nõuduslik, aga samuti paari helgema noodiga, ehk nagu üks kaheksakümnendate rujafilmi OST olla võiks. Otsisin netist välja sobiliku kaanekujunduse - itaallasest filmifanaatiku Fabio Pirovano fanart maali "The Keep" ning alles siis tutvustasin EP reliisimise ideed Antti Turpile, ehk Kromale. Minu suureks rõõmuks tuli ta kohe kõigi minu nägemustega ühes, sest ühtviisi lemmikud olid tema jaoks nii homage´i osaks saanud film, kui selle helipildi loonud Tangerine Dream. Olin ühesõnaga tabanud naelapead. Kroma "Otsi mind Merkuurilt" on aga lõpuks siiski suurepärane tundeline autoriplaat ja mitte pelgalt kiige klassikute suunas. Huvi korral kirjuta gtm242(ätt)hot.ee või kontakteeru Facebook´i kaudu. 



Battle in Seattle

Battle in Seattle - Stuart Townsend 2007

Naine tegi kodutoimetusi (nagu naisele kohane) ja mina vaatasin diivanil vedeledes seda filmi (nagu mehele kohane). Kati käis paar korda piilumas, aga jooksis siis taas pereema ametit pidama, sest ta kohe üldse ei sallinud linaloo macholikku naispeaosatäitjat. Ma hakkasin ka siis kohe selle silmaga vaatama, et milline jõuline naiskarakter ning järjest koomilisemana see tunduma hakkas. Ja mida film edasi, seda rohkem karm naisolevus mulle närvidele käima hakkas. Selline tsikk (), et kui oma armukest nägi, siis ei teadnud kunagi, et mida oodata - kas annab musi või virutab rusikaga mehele nina pihta. Ja siis ta veel kargas ringi justkui lastekodu kantpea, kogu aeg oli selline pätile omane püsimatus sees. Kaasa mul siis veel köögist hõikas, et see mehelik naine on rõve, aga kõige jubedam pidi ikkagi olema Helen Hunt filmis Twister. 2/5

Helen Hunt paljalt. Ei mingi amatsoon.

Monday, March 18, 2013

The Stool Pigeon - The Insider

Sin yan - Dante Lam 2010

Panin ´ipeale lootusi, et järsku nüüd avastasin ühe ägeda uuema HK põnevikumeistri. Märkisin ära kolm tema thrillerit ning alustasin käesolevast. Ei teagi öelda, kas on see kolmest parim või kevem, esimesel juhul teisi ei vaatakski, teisel juhul muidugi sööstaks. Kedagi soovitamas ka ei ole, silm valutab ning segab internetist infot otsimast. Aga arvatavasti ikka vaatan, sest himu korraliku HK thrilleri järele on suur ning The Stool Pigeon näitas ennast hoolimata madalseisudest, siiski ühe korraliku põnevikuna. Filmi tugevamaks küljeks on stoori. Pilt vahest ehk liiga moodne ja polilik, kuid läbiv teema, ehk siis politsei poolt ära kasutatavad kuritegelikus maailmas liikuvad pealekaebajad, kes vajadusel halastuseta haamri ja alasi vahele lükatakse ning sinna jäetakse, oli vägagi hea teemavalik. No ei kukkunud nii hästi välja kui vaja, aga vähemalt oli üks huvitav vaatenurk leitud. Suureks plussiks linaloo juures oli veel lisaks romantilised liinid ja neidsai nähasuisa kolme. Ega pätitempude ja politseimängude vahele seda armastust palju mahtunud, kuid just niivõrd minimaalse ekraaniajaga loodud tugevad, hiinalikult pisarat kiskuvad melodramaatilised, tunded andsid head vürtsi. Tüüpiline HK traagiline lovekas, no teate küll, kes te neid sealtmaa filme näinud olete. 3/5


Ment ja tema palgatud koputaja.

Hardcore

Hardcore - Paul Schrader 1979

Isa saadab oma teismelise tütre kristlikusse suvelaagrisse ning saab mõned päevad hiljem teate, et tütar on kadunud - läks paari kohalikukutiga kuhugi, ega ole peale seda enam näole andnud. Isa sõidab koos õemehega LA-sse ja pöördub politsei poole, kuid viimased näitavad seinatäit pilte kadunud lastest ning soovitavad palgata eradetektiivi, sest neil niigi käed-jalad tööd täis. Leitaksegi üks veidrik, kes mõned nädalad hiljem ilmub isa jutule filmirulliga, kus peal papa kena tütreke kahe mehega seksimas. Kõige odavam porno, nagu eradetektiiv lisab. ´i käsikiri ning mees ise lavastajatoolis. Ja kiskuski väheke sinna Taxidriver´i kanti, et põhimõttetega padukristlasest mees otsimas ja vabastamas oma noort neidu (tütart) patulinna kupeldajate ning hoorajäägrite küüsist. Väga hea tunne vaadata sellist seitsmekümnendate kergelt põnevuslikku linalugu pornotööstusest, kuid õige sära oli puudu. See moment mis teeks filmist kultusliku, kuigi eeldused selleks olid - teema ise ju piisavalt friiki, näitlejad kõik puhas kuld ning geenius stsenaariumi kallal. Hea, kuid ilma selle ahhetama paneva laksuta. 3,5/5


Valmimas on uus kepifilm.

Enaune - Cycle Du Petit Prince De Saint-Exupéry



Enaune - Cycle Du Petit Prince De Saint-Exupéry
Enaune 1996

01. Algro
02. Opus I-II
03. Opus III
04. Opus IV
05. Opus V
06. Opus VI Opus VII
07. Lõpro
08. Fairy Tale Of Sadness #17 Of 35
09. Unterlich
10. Tripping

Download - Lae alla!

Avastasin täna, et Rada7 foorumis pandud link Enaune downloadile enam ei tööta ning pidasin oma pioneerlikuks kohustuseks väärt kuulamismaterjal re-uppida. Minu jaoks isiklikult on Enaune selline pendeldamine, kus ühte otsa jäävad Bel-Air´i tantsupeod (Opus I-II, Opus VI) ja need olid alati sellised, et ägedam oli välistrepil suitsu teha ja lobiseda, kui keldrisügavuses end mussi järgi nõksutada. Teine pool, ja mitte kasseti side´i mõistes, on aga päris kena, võiks isegi öelda, et tänapäeva mõistes hipsterlikult aksepteeritav ambient, mille sära loob kohatine monotoonsus ja vormivälisus. Tänus kaptenG´le originaal uploadi eest! Ja nagu alati, pretensioonide puhul eemaldan lingi.

Buffalo Soldiers

Buffalo Soldiers - Gregor Jordan 2001

Müün, kingin ning viskan ära hulgaliselt DVD-sid, sest ruumi riiulites on vaja tähtsamate asjade jaoks, nagu näiteks raamatud. Igal juhul on DVD aeg otsa saanud ja kaduma nad mu korterist peavad, kuid esialgu tõstsin veel paarkümmend kõrvale, et mõned lemmikud taaskord üle vaadata. Buffalo Soldiers kuulus lemmikute hulka, tuulasin omal ajal isegi mitmes poes, et diski saada. Lemmikuks see USA sõjaväeelu kohati vägagi satiiriliselt kujutav ja seetõttu kodumaal isegi paar aastat linastumishetke oodanud linalugu jäi, kuid lõpp tundus seekordsel taasvaatamisel juistkui eriti mage ja munatu olevat. Ometigi on tegu pisikese, pea märkamatuks jäänud, pärliga mida alati väga mõnus vaadata, sest dope ja mariinid sobivad ju suurepäraselt kokku, nagu meile juba Platoon ja Apocalypse Now õpetas. 3,5/5

NATO väed Lääne-Saksamaa baasides. Aasta 1989.

Sunday, March 17, 2013