Monday, January 16, 2012

Utamaro's World

Utamaro: Yume to shiriseba - Akio Jissoji 1977

Mangakunstnik Utamaro rändas mägedes ning sattus nägema vihast meest kes maalis Fuji mäge, kortsutas ja viskas ühe sketsi teise järel põõsasse ning asus raugemata hooga uue kallale. Hiljem jõi võõras ennast külakõrtsis oimetuks ning Utamaro lehitses tundmatu kunstniku joonistuste mappi ning taipas piltide stiili järgi, et tegu oli teise Edo perioodi kuulsa mangajoonistajaga - jommis peaga magama heitnud mees ei olnud keegi teine kui Hokusai. Sellest kunstnikust olin just paar kuud varem filmi vaadanud ning just selle kaudu jõudnud Utamaro eluloofilmini. Kaks koos moodustavad üsna hea pildi Edo perioodi pornograafide elust, mõlemad veel sarnaselt koomiliste elementidega, tapvaid ihasid ülistavad ning tänapäeva popkultuuri mõjudega.
Utamaro elulugu oli aga minu jaoks põnevamalt ekraanile toodud, kunstnikuna oli ta tagasihoidlikum, kuid filmilindile oli ta elu jäädvustatud hulga tugevamate tunnete ja hävitavamate kirgedega. Heaks tegi linaloo aga hoopis haarav pilt perioodi elust ning värvikad karakterid, sest kunstniku sõpruskonna moodustasid taskuvargad, näitlejad, erootiliste pamfletide kirjutajad ning puugravüüride lõikujad, kelle seltsis siis lobiseti naistest ja joodi saket. Juba poole filmi pealt on sulle kunstniku kodutänava ümber toimuv selge ning vaatad muigena seal sibavate ja oma elu parandada püüdvate boheemide elu. Palju uusi tuuli, uusi kunstisiindi ning tehnikaid ja uudistmisi lääne kunsti suhtes. Seks ja kunst. 3,5/5
Kahe tuntud mehe esmakohtumine.

3 comments:

E said...

Jissoji oli ikka päris hea silmaga lavastaja, kellele meeldis seks - kaks põhi kriteeriumit, mis teevad hea filmitegija. Tegi hunniku jura ka aga 70'ndate periood oli hea. Polegi ammu näinud, suht raske leida ka. Utamaro filmi ma aga polegi näinud, huvitav ja oluline tegelane oli, kas või juba nii suurte innovaatorite nagu Monet ja Degas mõjutajana.

Trash said...

Saada meil profilist leitavale aadressile ja võin su filmi jälgedele juhtida.

E said...

Saadetud.